5 Απρίλιος 2015, 16:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Απρίλιος 2015, 18:01

Παιδιά κατασκευάζουν ποντιακές φορεσιές στην Ένωση Ποντίων Κιλκίς (βίντεο)

  • Παιδιά κατασκευάζουν ποντιακές φορεσιές στην Ένωση Ποντίων Κιλκίς (βίντεο)

Κάποιοι ποντιακοί σύλλογοι πάνε την ποντιακή παράδοση ένα βήμα παρακάτω, δουλεύοντας με τους πραγματικούς ικανούς συνεχιστές της, τα παιδιά. Μια τέτοια «μαγιά» βρήκαν στην Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» οι χοροδιδασκάλισσες Λένα και Ελπίδα Καλαμαρινού, οι οποίες πήραν τα παιδιά του χορευτικού από το χέρι και τους έδειξαν τη... βελόνα και τη ραπτομηχανή. Αυτό ήταν το εργαλείο για να μάθουν και να καλλιεργήσουν σεβασμό στην παραδοσιακή ποντιακή ενδυμασία, την οποία άλλωστε φορούν όταν χορεύουν.

Η γεμάτη ιστορία φορεσιά του Πόντου, ανδρική και γυναικεία, έχει ένα σοβαρό λαογραφικό υπόβαθρο που τα παιδιά πρέπει να ανακαλύψουν με τα χεράκια τους και σύμβολα που αναγνωρίζουν. Όπως μια παιδική κούκλα! Η δραστηριότητα είχε τίτλο απλό και κατανοητό: «Κατασκευάζοντας τη φορεσιά μου». Πρώτα κατασκεύασαν την πάνινη κούκλα τους μαθαίνοντας το παιδικό παιχνίδι στον Πόντο, και μετά έραψαν την ποντιακή φορεσιά για να ντύσουν την κούκλα τους.

Με τη συμμετοχή τους και την αμεσότητα με το αντικείμενο, τα παιδιά το έκαναν δικό τους, στόχος που αγγίζει και τον πολιτισμό. Αυτό άλλωστε είναι ο ποντιακός πολιτισμός, κάτι δικό τους.

Πέρυσι είχαν λάβει μέρος στη βιωματική δραστηριότητα «Ζωγραφίζοντας τη φορεσιά μου». Στη φετινή δραστηριότητα συνέβαλαν η πρώην υπεύθυνη ιματισμού Ζωή Φωτιάδου και τα μέλη των χορευτικών τμημάτων Χριστίνα Αγόρου και Αντιγόνη Κοτσαπουικίδου.