2 Απρίλιος 2015, 12:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Απρίλιος 2015, 12:57

Άμεσες παρεμβάσεις στο χώρο της Υγείας ανακοίνωσε ο Τσίπρας

  • Άμεσες παρεμβάσεις στο χώρο της Υγείας ανακοίνωσε ο Τσίπρας
    Καλύπτονται άμεσα 4.500 θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δήλωσε ο πρωθυπουργός (Φωτ.: ΑΠΕ/ΜΠΕ-Παντελής Σαΐτας)

Από το υπουργείο Υγείας επέλεξε να ξεκινήσει τις επισκέψεις του ο πρωθυπουργός, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι «η υγεία αποτελεί προτεραιότητα για τη σημερινή κυβέρνηση». Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας (μία μέρα μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της κατάργησης του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία), παρουσίασε ο ίδιος τους βασικούς άξονες που θα ακολουθήσει το υπουργείο.

«Στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο φάρμακο, στα εμβόλια και στις εξετάσεις. Από την Υγεία θα ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την κοινωνική αδικία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι η κάλυψη 4.500 θέσεων εξειδικευμένου προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού. Από αυτές, οι 700 θα είναι σε περιοχές με άμεση ανάγκη όπως τα νησιά του Αιγαίου, η δυτική Μακεδονία, η Θεσπρωτία και η Θράκη. Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αξιοποιηθούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία και θα στηριχθούν υγειονομικά οι άγονες και νησιωτικές περιοχές. Ισχυρά κίνητρα αναμένεται να δοθούν στους γιατρούς ώστε να καλύψουν θέσεις σε δυσπρόσιτες περιοχές – και η τηλεϊατρική είναι μια λύση για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.


Ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υφυπουργό Ανδρέα Ξάνθο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ώστε να ανοίξουν άμεσα όλα τα κρεβάτια, και διασφάλιση των προϋποθέσεων για να λειτουργήσουν σωστά οι δομές ψυχικής υγείας και τα ογκολογικά κέντρα. Προκειμένου να μειωθεί το κόστος των υπηρεσιών αλλά και να βελτιωθεί το επίπεδό τους, το υπουργείο Υγείας φέρνει τον Εθνικό Ιατρικό Φάκελο για κάθε ασθενή. Υπολογίζεται ότι με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού συστήματος για όλες τις ιατρικές πράξεις μπορεί να εξοικονομηθούν τεράστιοι πόροι που φτάνουν ακόμα και το 10% του προϋπολογισμού.

Τσίπρας: Προτεραιότητά μας είναι ο άνθρωπος και δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της Υγείας.

Αναδιοργάνωση θα υπάρξει και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. «Ο ΕΟΦ θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικών υγείας. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων», εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Επίσης, καταργείται η υγειονομική διάταξη πάνω στην οποία βασίστηκε η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, και στα δημόσια νοσοκομεία δημιουργούνται γραφεία δικαιωμάτων των ασθενών.