2 Απρίλιος 2015, 12:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Απρίλιος 2015, 17:33

Εισαγγελική παρέμβαση και πειθαρχική έρευνα για την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη

  • Εισαγγελική παρέμβαση και πειθαρχική έρευνα για την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη
    Η Βίκυ Σταμάτη κατά τη μεταγωγή της για τη δίκη

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τις συνθήκες απόδρασης της Βίκυς Σταμάτη από το Δρομοκαΐτειο παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Με έγγραφό της προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών (στον οποίο επισυνάπτονται δημοσιεύματα του διαδικτύου), η Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζητεί να αναλάβει εισαγγελέας εφετών την έρευνα, για την εξακρίβωση των συνθηκών απόδρασης της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου αλλά και τη διακρίβωση της τέλεσης αξιόποινων πράξεων εκ μέρους των υπευθύνων για τη φύλαξή της ή και όποιων άλλων τυχόν εμπλεκομένων προσώπων.

Η εισαγγελέας ζητάει να εξεταστούν μάρτυρες, να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις και η ίδια να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της έρευνας με αιτιολογημένο πόρισμα.

Κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα για τις συνθήκες απόδρασης της Σταμάτη διατάχθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου. Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αφού αναφέρει ότι «κάθε απόδραση συνιστά μια αστοχία», επισημαίνει ότι ήδη διατάχθηκε (αρ. πρωτ. 396/2-4-2015) κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, η οποία θα διενεργηθεί από εισαγγελική Αρχή για τη διακρίβωση των ευθυνών υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης που είχαν την υποχρέωση της φρούρησης της κρατουμένης. 

Ακόμη, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η προστασία της ζωής και της υγείας των κρατουμένων αποτελεί προτεραιότητα. Η μεταφορά και νοσηλεία τους στα νοσοκομεία προσαρμόζεται στις οδηγίες των γιατρών. Η φρούρηση διασφαλίζεται, αλλά δεν πρέπει να ακυρώνει τις ανάγκες της νοσηλείας. Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «στο πλαίσιο ένταξης του Ψυχιατρείου και του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, θα εξασφαλισθεί η δυνατότητα να νοσηλεύονται σ' αυτά και γυναίκες, πράγμα που σήμερα δεν συμβαίνει».