1 Απρίλιος 2015, 18:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Απρίλιος 2015, 18:25

Βούτσης σε Spiegel: Δεν πληρώνουμε το ΔΝΤ αν δεν έρθουν χρήματα

  • Βούτσης σε Spiegel: Δεν πληρώνουμε το ΔΝΤ αν δεν έρθουν χρήματα
    Φωτ.: Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μήνυμα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πληρώσει τη δόση στις 9 Απριλίου αν οι θεσμοί δεν απελευθερώσουν χρήματα, έστειλε με συνέντευξή του στο Der Spiegel ο Νίκος Βούτσης. Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης εξήγησε ότι προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δώσει μισθούς και συντάξεις. «Μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας στο εξωτερικό συναίνεση και κατανόηση για το ότι δεν θα πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ», συνέχισε.

​Για να ισχύσει αυτό το σενάριο, το οποίο διαψεύδει με δικές του δηλώσεις στο Reuters ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η Ελλάδα θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία ώστε να μην θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.

«Από τον Αύγουστο δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ και δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στον κόσμο που μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της μόνο από ίδια μέσα, δίχως να πάρει δάνειο», υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης. Από τη μεριά του το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι η καθυστέρηση πληρωμής δόσης είναι καθαρή παραβίαση του κανονισμού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ότι δεν υπάρχει προηγούμενο.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τα μέσα Απριλίου, με την Αθήνα να ζητά να της επιστραφεί 1,2 δισ. από τον EFSF που έφτασε εκεί από λάθος του ΤΧΣ. Ζητά επίσης 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών.

To Der Spiegel εξηγεί ότι η απειλή μιας αναβολής πληρωμής δόσης στο ΔΝΤ συμπίπτει χρονικά με την προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία και την Κίνα. «Τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου, Ρωσία και Κίνα θα γίνουν μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους συμπληρωματικά μέρη του Plan A», εξηγεί ο Νίκος Βούτσης, λέγοντας ότι το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει μείωση των χρεών, τέλος στα μέτρα λιτότητας και μια νέα συμφωνία με ρήτρα ανάπτυξης.