1 Απρίλιος 2015, 16:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Απρίλιος 2015, 18:31

Μηνύματα κατά του bullying από μαθητές σχολείων σε όλη την Ελλάδα

  • Μηνύματα κατά του bullying από μαθητές σχολείων σε όλη την Ελλάδα

Έναν δυναμικό τρόπο επέλεξαν μαθητές του 1ου Λυκείου Γρεβενών για να εκφράσουν την αντίδρασή τους στην τακτική του σχολικού εκφοβισμού. Έστειλαν σχετικό ραδιοφωνικό σποτ που δημιούργησαν για να συμμετάσχουν στον Ραδιοφωνικό Διαγωνισμό «Κάν’ το να ακουστεί», που θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός), στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου με την υποστήριξη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

«Είσαι άσχημος! Είσαι χοντρή! Από τη λαϊκή ψωνίζεις; Εσύ πώς θα ένιωθες; Εσύ πώς θα αντιδρούσες; Μπες στη θέση τους! Η αδιαφορία είναι συναίνεση! Η σιωπή είναι συνενοχή!»

Αυτό είναι το μήνυμα στο σποτ που προσπαθεί, όσο είναι εφικτό, να συμβάλει στην καταπολέμηση του φαινομένου.

Και άλλα όμως σχολεία ανά την Ελλάδα προσθέτουν το δικό τους λιθαράκι στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία. Αντίστοιχο μήνυμα στέλνουν και οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Χανίων, φωνάζοντας: «Η βία στο σχολείο είναι αυτή που εξαφανίζει το χαμόγελο από τα χείλη και απλώνει μια παγερή σιωπή παντού, σαν ένα φάντασμα, που δεν βλέπει κανείς και όλοι φοβούνται».

«Να το πεις!» προτρέπουν σε αντίστοιχο μήνυμά τους οι μαθητές του 3ου Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, και οι φωνές συνεχώς αυξάνονται.

Το πιο αισιόδοξο μήνυμα για το θέμα της σχολικής βίας έρχεται από τα μικρά παιδιά του 33oυ Νηπιαγωγείου Ευόσμου, που τραγουδούν: «Ονειρεύομαι ένα σχολείο με δυο χέρια ανοιχτά, για να αγκαλιάζει όλα τα παιδιά. Με δύο πόδια δυνατά, για να προσφέρει σιγουριά, και με φατσούλα χαρωπή που θα μοιράζει τη χαρά».

Από τα συνολικώς 192 ραδιοφωνικά σποτ που υποβλήθηκαν για συμμετοχή στο διαγωνισμό, περίπου το 1/3 αφορά την ενδοσχολική βία – αν υπολογιστούν και εκείνα που αφορούν παραπλήσια φαινόμενα ρατσιστικών συμπεριφορών, βίας, και άλλα κρούσματα κοινωνικής παθογένειας. Όλα τα ραδιοφωνικά μηνύματα που ετοίμασαν οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων βρίσκονται στην ιστοσελίδα 2fest.europeanschoolradio.eu.