1 Απρίλιος 2015, 09:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2015, 17:30

Δραματικό φινάλε στο θρίλερ ομηρίας στην Κωνσταντινούπολη

  • Δραματικό φινάλε στο θρίλερ ομηρίας στην Κωνσταντινούπολη
  • Δραματικό φινάλε στο θρίλερ ομηρίας στην Κωνσταντινούπολη
  • Δραματικό φινάλε στο θρίλερ ομηρίας στην Κωνσταντινούπολη
  • Δραματικό φινάλε στο θρίλερ ομηρίας στην Κωνσταντινούπολη

Με τον πλέον τραγικό τρόπο μπήκε τέλος στην ομηρία εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη από φερόμενους ως μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C). Τόσο οι δράστες όσο και το θύμα κατέληξαν οι μεν επιτόπου, ο όμηρος αργότερα στο νοσοκομείο, μετά την εισβολή των τουρκικών ειδικών δυνάμεων στο κτήριο της Εισαγγελίας.

Οι ειδικές δυνάμεις μπήκαν στο κτήριο μετά από ώρες διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης και όχι τουρκικά, αφού αυτά είχαν αποκλειστεί από την ενημέρωση. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο των δραστών και τον σοβαρό τραυματισμό του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, ο οποίος εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter και επιβεβαιώθηκε από ιατρικές πηγές. Ο εισαγγελέας «ήταν τραυματισμένος βαριά όταν διακομίστηκε [στο νοσοκομείο]... τον χάσαμε παρά τις προσπάθειές μας» είπαν οι ιατρικές πηγές. Ο εισαγγελέας έφερε τραύματα από πυροβολισμούς, τρία στο κεφάλι και δύο στο σώμα, ενώ η αστυνομία επενέβη μόλις ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία εισέβαλε στο χώρο από όπου ακούστηκαν εκατοντάδες πυροβολισμοί, ενώ έβγαινε καπνός από το κτήριο.

Τι ζητούσαν οι απαγωγείς

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet αναφέρει ότι οι δράστες είχαν δώσει προθεσμία μέχρι τις 15:35 χθες για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Σε διαφορετική περίπτωση υποστήριζαν ότι θα σκότωναν τον εισαγγελέα.

Όσον αφορά τα αιτήματά τους, απαιτούσαν να εμφανιστούν οι αστυνομικοί που ευθύνονται για τη δολοφονία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι από άνδρες των τουρκικών δυνάμεων καταστολής το καλοκαίρι του 2013, και να απολογηθούν δημόσια.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πατέρας του 15χρονου σε μήνυμά του είχε παρακαλέσει να αφεθεί ελεύθερος ο εισαγγελέας και να μην χυθεί άλλο αίμα. «Αφήστε τον ελεύθερο. Ο γιος μου πέθανε. Κανένας άλλος δεν πρέπει να πεθάνει» δήλωσε, και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να χυθεί άλλο αίμα. Μέχρι σήμερα το μόνο που έχω απαιτήσει είναι δικαιοσύνη, και το μόνο που θέλω είναι μια δίκαιη δίκη» είπε ο Ελβάν, σύμφωνα με τον  Hüseyin Aygün, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), οποίος ισχυρίζεται ότι μίλησε μαζί του.