1 Απρίλιος 2015, 11:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Απρίλιος 2015, 16:17

Έλληνες από την πρώην ΕΣΣΔ στην Αρμενία με αφορμή την αναγνώριση της Γενοκτονίας

  • Έλληνες από την πρώην ΕΣΣΔ στην Αρμενία με αφορμή την αναγνώριση της Γενοκτονίας
    Από αριστερά: Σοφία Προκοπίδου, Αρκάδιος Χιτάροφ, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, Φώτης Τσιτλίδης, Βαντίμ Αναστασιάδης

Στις 24 Μαρτίου η Αρμενία έγραψε… ιστορία, υιοθετώντας νομοσχέδιο που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία Ελλήνων και Ασσυρίων. Τέσσερις μέρες μετά, στις 28 Μαρτίου, Έλληνες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση βρέθηκαν στο Ερεβάν καλεσμένοι του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης και της Ελληνικής Κοινότητας Αρμενίας.

«Με δικά του έξοδα ο Ιβάν Σαββίδης, συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, συνεχίζει τη λειτουργία της 5ης Περιφέρειας που περιλαμβάνει τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Εκείνος μας βοήθησε να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση της Αρμενίας. Να πάμε εκεί και να το γιορτάσουμε», εξηγεί στο pontos-news.gr η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σοφία Προκοπίδου.

Στο Ερεβάν από την Ελλάδα ταξίδεψε και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης. Από τη Γεωργία, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Φώτης Τσιτλίδης και ο διευθυντής της εφημερίδας Βραδινή Τιφλίδας Βαντίμ Αναστασιάδης.


Οι Έλληνες ομογενείς συνομιλούν με τον αντιπρόεδρο και μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας

Τους Έλληνες ομογενείς υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ. «Μας είπε ότι είναι περήφανος που το νομοσχέδιο ψηφίστηκε ομόφωνα», τονίζει η Σοφία Προκοπίδου, και συμπληρώνει ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση πολιτικού που δηλώνει και Έλληνας (από πατέρα) και Αρμένιος.  

Επισήμως, οι Έλληνες της Αρμενίας είναι 1.800. Η ελληνική κοινότητα όμως τους υπολογίζει στους 4.000, συμπεριλαμβανομένων και όσων προέρχονται από μικτούς γάμους.

Μετά την ειδική συνεδρίαση στη Βουλή της Αρμενίας, οι ομογενείς συναντήθηκαν με εκπροσώπους ελληνικών συλλόγων και επιφανείς Έλληνες της διασποράς. «Ξεναγός» τους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελλήνων στην Αρμενία Αρκάδιος Χιτάροφ. «Σε αυτό το ταξίδι δεν μπορούσαμε να μην πάμε στο μνημείο για τη Γενοκτονία, απέναντι από το Αραράτ, να αφήσουμε μερικά λευκά γαρύφαλλα», λέει η Σοφία Προκοπίδου.


Η Σοφία Προκοπίδου στο μνημείο για τη Γενοκτονία στο Ερεβάν

Η αποστολή στο Ερεβάν έκλεισε με ένα μεγάλο γεύμα προς τιμή των Ελλήνων ομογενών στο οποίο συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συλλόγου «Πατρίδα» και βετεράνος του Ναγκόρνο Καραμπάχ Εδουάρδος Πολατόφ και η δασκάλα ελληνικής γλώσσας Άννα Χιτάροβα.

  • Οι φωτογραφίες είναι παραχώρηση της Σοφίας Προκοπίδου στο pontos-news.gr.