31 Μάρτιος 2015, 15:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2015, 19:27

Ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας ψηφίζει η Κυπριακή Βουλή

  • Ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας ψηφίζει η Κυπριακή Βουλή
    Την Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί από την κυπριακή Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο (φωτ.: Σταύρος Ιωαννίδης / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Απασχόλησε τον Τύπο στην Κύπρο αυτές τις ημέρες ένα νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας που ενώ ήταν προγραμματισμένο να περάσει την περασμένη Πέμπτη αποσύρθηκε και μετά από παρεμβάσεις πάει εν τέλει στην κυπριακή Βουλή αυτήν την Πέμπτη 2 Απριλίου.

Η πρόταση νόμου που τροποποιεί το σχετικό εδάφιο της νομοθεσίας, και κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, προβλέπει την ποινικοποίηση της άρνησης αναγνώρισης της γενοκτονίας ακόμα και αν αυτή δεν έχει αναγνωριστεί από διεθνές δικαστήριο, αρκεί να έχει αναγνωριστεί από την κυπριακή Βουλή. Ενώ όμως αρχικά, σε επίπεδο της Επιτροπής Νομικών, είχε την ομόφωνη στήριξη των κομμάτων, κάποιοι βουλευτές από το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ φέρονται να εξέφρασαν αντιρρήσεις.

Ο λόγος της εμπλοκής, που όπως όλα δείχνουν ξεπεράστηκε με την προσθήκη μίας λέξης, οφείλεται σε αντιρρήσεις βουλευτών του ΔΗΣΥ που έθεσαν θέμα «αντίδρασης των Τουρκοκυπρίων». Από την άλλη, κύκλοι του ΑΚΕΛ έλεγαν ότι απαραίτητη ήταν η λέξη «ομοφωνία» ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο περιστασιακές πλειοψηφίες στην κυπριακή Βουλή να εγκρίνουν αποφάσεις ή ψηφίσματα η άρνηση των οποίων «θα αποτελεί άπαξ και δια παντός ποινικό αδίκημα».

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών πρόσθεσε στο σχέδιο νόμου τη λέξη «ομόφωνα» ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος. Έτσι η ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας θα αφορά και σε ομόφωνες αποφάσεις ή ψηφίσματα της Βουλής.

Κληθείς να σχολιάσει για ποιον λόγο χρειάστηκε να τροποποιηθεί η υφιστάμενη νομοθεσία, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών εξήγησε ότι υπάρχουν περιπτώσεις γενοκτονιών που δεν έχουν κριθεί ως τέτοιες από το Διεθνές Δικαστήριο. Μέχρι στιγμής η κυπριακή Βουλή έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η νομοθετική πρωτοβουλία σχετίζεται με το ταξίδι του Γιαννάκη Ομήρου στην Αρμενία τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής φέρεται να υποσχέθηκε στον ομόλογό του Γκαλούστ Σαχακιάν την έγκριση του νόμου ποινικοποίησης της μη αναγνώρισης της Γενοκτονίας, όπως έκαναν ήδη Ελβετία, Σλοβακία, Ελλάδα, και εσχάτως (στις 12 Μαρτίου) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την Πέμπτη ο Σαχακιάν θα επισκεφθεί την Κύπρο, θα προσφωνήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο.