30 Μάρτιος 2015, 20:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάρτιος 2015, 20:25

Ποδοσφαιρική απόφαση στην Κύπρο με πολιτικές επιπτώσεις

  • Ποδοσφαιρική απόφαση στην Κύπρο με πολιτικές επιπτώσεις
    Από αριστερά ο πρόεδρος της FIFA Ζεπ Μπλάτερ, ο Χασάν Σέρτογλου, ο Κώστας Κουτσοκούμνης και ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί

Πολιτικές διαστάσεις παίρνει η σημερινή απόφαση της Τουρκοκυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να στείλει αίτημα σε FIFA και UEFA, με το οποίο ενημέρωνε πως ξεκίνησε τις ενέργειές της για να ενταχθεί στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), όπως είχε συμφωνηθεί και υπογραφεί στις 5 Νοεμβρίου 2013 στη Ζυρίχη.

Ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Σερντάρ Ντενκτάς, αρμόδιος και για τον αθλητισμό, δήλωσε ότι πλέον αξιολογεί εκ νέου τις σχέσεις του με την τ/κ ομοσπονδία φθάνοντας μέχρι του σημείου να πει ότι το «υπουργείο» του είναι αποφασισμένο να διακόψει τις σχέσεις του με την Ομοσπονδία όσο συνεχίζεται η διαδικασία ένταξής της στην ΚΟΠ.

Αντίδραση υπήρξε και από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, που προειδοποίησε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Χασάν Σέρτογλου, ότι η ένταξη στην ΚΟΠ δεν θα είναι προς όφελος του τουρκοκυπριακού ποδοσφαίρου.

«Αρχίζει μια νέα εποχή στην ιστορία του τουρκοκυπριακού ποδοσφαίρου, πιστεύουμε ότι κάνουμε το σωστό. Η δική μας δουλειά δεν είναι η πολιτική, αλλά ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο», ήταν η τοποθέτηση του Χασάν Σέρτογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Κώστας Κουτσοκούμνης δήλωσε στο Associated Press: «H διαδικασία θα είναι μακράς διάρκειας. Είμαστε διαχωρισμένοι για 60 χρόνια και υπάρχουν "ψυχολογικά εμπόδια" που θα πρέπει να ξεπεραστούν. Η ένταξη της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου κάτω από τη διοικητική στέγη της ΚΟΠ θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των τουρκοκυπριακών συλλόγων και παικτών».

Η τουρκοκυπριακή ομοσπονδία αναγνωρίζεται αυτή τη στιγμή μόνο από την Άγκυρα και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε επίσημες διοργανώσεις, καθώς οι διεθνείς αθλητικές Αρχές αναγνωρίζουν μόνο την ομοσπονδία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν όμως ενταχθεί στους κόλπους της ΚΟΠ, τότε αυτομάτως θα έχει θέση τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.