30 Μάρτιος 2015, 18:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάρτιος 2015, 18:29

Γιατί ο Παυλόπουλος δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία

  • Γιατί ο Παυλόπουλος δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία
    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (φωτ.: Κάτια Χριστοδούλου / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον κάλεσε να επισκεφθεί την Τουρκία, εκείνος όμως έχει δύο βασικούς λόγους να μην μπει τελικά στο αεροπλάνο με προορισμό την Άγκυρα. Ο λόγος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που βρίσκεται στην Κύπρο. Ερωτώμενος από δημοσιογράφο της ΝΕΡΙΤ αποκάλυψε ότι αρνήθηκε την πρόσκληση του Τούρκου προέδρου καθώς δεν έχει υπάρχει πρόοδος ούτε στο Κυπριακό ούτε στη διαφορά με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα.

«Εάν δεν υπάρχουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αν οι δύο πλευρές δεν έχουν συνεργαστεί στενά ώστε να υπάρχουν βήματα προόδου, απτά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, τι νόημα θα έχει;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επισήμανε δε ότι οι απλές επισκέψεις όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτε, αλλά μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα και να παρερμηνευτούν. Τονίζει όμως ότι η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει τις καλές σχέσεις με την Τουρκία αλλά ότι πρέπει να εφαρμόζει το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Παυλόπουλος προς Ερντογάν: Το να πιστεύει κάποιος ότι η εξουσία, η ισχύς από μόνη της παρέχει δύναμη είναι μεγάλο λάθος, είναι μια ολέθρια ψευδαίσθηση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα μπορούσε να πειστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετέχει ενεργά με εκπρόσωπό της στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι θα ήταν ευχής έργο, με την έννοια ότι θα μπορούσε να είναι εγγυητής τού εάν και κατά πόσο η οποιαδήποτε πρόταση και από τις δύο πλευρές είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό Δίκαιο.