30 Μάρτιος 2015, 13:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάρτιος 2015, 14:07

Πάθη 5 δισ. περιμένουν την κυβέρνηση

  • Πάθη 5 δισ. περιμένουν την κυβέρνηση
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Συμέλα Παντζαρτζή

Ο Απρίλιος θα φέρει Ανάσταση στην Ελλάδα ή θα αποδειχθεί μια διαρκής εβδομάδα των Παθών; Αυτό είναι το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση την ώρα που μέσα στον Απρίλιο θα πρέπει να βρει 5 δισ. για να πληρώσει το ΔΝΤ, να αναχρηματοδοτήσει έντοκα αλλά και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Συγκεκριμένα, μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να βρει 1,4 δισ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει εξάμηνα έντοκα γραμμάτια που λήγουν στις 14 Απριλίου, ενώ στις 9 Απριλίου πρέπει να πληρωθεί και δόση 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Άλλη μία παρτίδα τρίμηνων έντοκων γραμματίων 1 δισ. λήγει στις 17 Απριλίου, ενώ παράλληλα πρέπει να βρεθούν και τουλάχιστον 1+1,5 δισ. για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, πριν και μετά το Πάσχα, αντίστοιχα.

Όλα αυτά κάνουν τη θηλιά γύρω μας να σφίγγει και δίνει στους δανειστές το πλεονέκτημα να πιέσουν και άλλο.

Ακόμα και στο ευνοϊκότερο σενάριο για την Ελλάδα, μια συμφωνία στο Brussels Group για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί πριν από μεθαύριο Τετάρτη, το νωρίτερο, έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία θα «κλειδώσει» το πακέτο μέτρων Βαρουφάκη. Το Brussels Group πάντως πρόκειται να συνεδριάσει και σήμερα αργά το μεσημέρι στη βελγική πρωτεύουσα, και από το αποτέλεσμά του θα κριθεί και η σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή στις 8 μ.μ. σε επίπεδο αρχηγών που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πάντως, Eurogroup για την Ελλάδα δύσκολα θα συγκληθεί πριν κάνουν Ανάσταση οι Δυτικοευρωπαίοι (την εορτάζουν στις 5 Απριλίου) και πλέον «το φιλί της ζωής» για τη χώρα μας δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου. Εκτός και εάν υπάρξει το φιλί του... Ιούδα, που θα σημάνει και το τέλος εποχής για τη χώρα μας.