30 Μάρτιος 2015, 12:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2015, 12:13

Νεκρός ο Σήφης, ο κροκόδειλος στην Κρήτη

  • Νεκρός ο Σήφης, ο κροκόδειλος στην Κρήτη
    Ο Σήφης ο κροκόδειλος στην περιοχή της τεχνητής λίμνης του φράγματος των Ποταμών, στο Ρέθυμνο (φωτ.: Στέφανος Ραπάνης / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ο σταρ των δελτίων ειδήσεων και των ρεπορτάζ. Ο κροκόδειλος της Κρήτης, που έκανε… καριέρα με το όνομα Σήφης και για χάρη του οποίου είχε διοργανωθεί ακόμα και σαφάρι για τον εντοπισμό του, βρέθηκε να επιπλέει νεκρός στο φράγμα των Ποταμών, εκεί όπου είχε βρει καταφύγιο.

Την είδηση επιβεβαιώνει ο διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιών και Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), Βαγγέλης Μαμαγκάκης, ο οποίος την Κυριακή έσπευσε μαζί με κτηνίατρο στο φράγμα. Την τελευταία φορά που κλιμάκιο του ΟΑΚ είχε δει ζωντανό τον Σήφη να πηγαινοέρχεται στα νερά της λίμνης, ήταν στις 14 Φεβρουαρίου.

Ο Σήφης πιθανότατα δεν κατάφερε να αντέξει τον βαρύ χειμώνα που φέτος επιφύλαξε ο καιρός στην Κρήτη. Κτηνίατρος που τον εξέτασε επιτόπου διαπίστωσε ότι δεν έφερε τραύματα και ότι βρισκόταν σε προχωρημένη σήψη.

Στην επιχείρηση ανάσυρσης του διάσημου ερπετού συμμετείχε κλιμάκιο του ΟΑΚ, του δασαρχείου, και επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας μαζί με τον ερπετολόγο Πέτρο Λυμπεράκη. Οι απαραίτητες εξετάσεις για το πώς το ερπετό κατέληξε και έζησε στη λίμνη του φράγματος, θα γίνουν στο Μουσείο. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χαρά Καριολάκη, που μίλησε στο Cretalive, μόλις ολοκληρωθούν οι εξετάσεις θα γίνει η υγειονομική ταφή του ερπετού. Μετά την αποσύνθεσή του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα πάρει τα οστά και θα τα εκθέσει στους χώρους του.

Tags