27 Μάρτιος 2015, 13:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2015, 13:50

Νοικιάζει παραλίες του Αιγαίου η Τουρκία

  • Νοικιάζει παραλίες του Αιγαίου η Τουρκία

Σε μειοδοτικό διαγωνισμό προχώρησε χθες το τουρκικό υπουργείο Δασών και Υδάτων της δασώδους παραθαλάσσιας περιοχής Γκιοτσέκ στο Νταλαμάν της νότιας Τουρκίας, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Ρόδου. Οι αρμόδιοι σκοπεύουν να παραχωρήσουν τέσσερις παραλίες του Γκιοτσέκ για εκμετάλλευση, προκαλώντας την αντίδραση των ντόπιων οι οποίοι διαμαρτύρονται για την προοπτική «τσιμεντοποίησης» της γραφικής και ειδυλλιακής αυτής τοποθεσίας.

Οι κάτοικοι θυμίζουν επίσης ότι η περιοχή έχει πολλά ελαιόδενδρα που είναι πολύ πιθανόν να ξεριζωθούν για να ανοίξουν χώρο σε επενδύσεις. Τοπικοί φορείς δε προειδοποιούν ότι καθώς το σημείο αυτό δεν είναι εύκολα προσβάσιμο οδικώς, προσαράζουν συνεχώς θαλαμηγοί ενισχύοντας τα έσοδα της περιοχής.

Ως εκ τούτου, αν τελικά ισχύσει η εκμίσθωση, τα γιοτ αυτά θα καταλήγουν στην Ελλάδα, προειδοποιούν.

Ο ανταγωνισμός με την Ελλάδα στο πεδίο της προσέλκυσης γιοτ είναι μεγάλος και το θέμα αποτελεί κόκκινο πανί.

Χθες εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο όπου έγινε ο μειοδοτικός διαγωνισμός, στο Νταλαμάν, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του σχεδίου και κλείνοντας το δρόμο.


Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση των κατοίκων του Γκιοτσέκ, στο Νταλαμάν

Ο αρμόδιος υπουργός Δασών Βεϊσέλ Έρογλου δήλωσε ότι τέτοιες κομβικές περιοχές χρειάζεται να εξυπηρετούν τα συμφέροντα όχι μόνο του φυσικού τοπίου αλλά και των ανθρώπων, ο εκπρόσωπος του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας (MHP) όμως, Μεχμέτ Ερντογάν, κατέθεσε στο τουρκικό Κοινοβούλιο ερώτηση την οποία θα κληθεί να απαντήσει ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.