26 Μάρτιος 2015, 21:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάρτιος 2015, 22:02

ΠΓΔΜ: Μίζες και πολιτικά σκάνδαλα με πρωταγωνιστή τον Γκρούεφκσι

  • Συνάντηση Μπάιντεν-Γκρούεφσκι στην Ουάσιγκτον
    Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι (φωτ.:ΕΡΑ/Georgi Licovski)

Σε δίνη σκανδάλου βρίσκεται ο πρωθυπουργός της FYROM Νίκολα Γκρουέφσκι ο οποίος κατηγορείται από την αντιπολίτευση για μίζες. Σύμφωνα με την καταγγελία του αρχηγού της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Ζόραν Ζάεβ, ο Γκρούεφσκι φέρεται να ζήτησε «δωράκι» από την κινεζική εταιρεία Sinohydro Corporation για να της δώσει με απευθείας ανάθεση την κατασκευή δύο αυτοκινητοδρόμων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε στη δημοσιότητα σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών, μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Μίλε Γιανακίεφσκι, στις οποίες οι δύο τους συζητούν για να ορίσουν το ύψος της «μίζας» που θα ζητήσουν από την κινέζικη εταιρεία.

Στις συνομιλίες ο υπουργός προτείνει να ζητηθεί το 5% επί του κόστους κατασκευής των δύο αυτοκινητοδρόμων ή σε αριθμούς περίπου 25 εκατ. ευρώ. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι εμφανίζεται μάλιστα κάπως διστακτικός λέγοντας στον υπουργό του «μήπως είναι πολλά;».

Η Sinohydro Corporation, με νόμο που ψήφισε η Βουλή της ΠΓΔΜ τον Οκτώβριο του 2013, ανέλαβε την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων Μιλαντίνοβτσι- Στιπ (στο βορειο-κεντρικό τμήμα της χώρας) και Κίτσεβο-Οχρίδα (στο δυτικό τμήμα) έναντι 580 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση τους γίνεται με δάνειο 574 εκατ. ευρώ που έλαβε το δημόσιο της ΠΓΔΜ από την κινεζική Exim Bank.

Ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης κατήγγειλε ακόμη, με βάση άλλες τηλεφωνικές συνομιλίες που δημοσιοποίησε, ότι σύμφωνα με εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών της ΠΓΔΜ, το κόστος της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Κίτσεβο-Οχρίδα υπολογίστηκε στα 270 εκατ. ευρώ, όμως ο Γκρούεφσκι, σε συνεργασία με υπουργούς της κυβέρνησής του «εκτόξευσε» το κόστος του έργου στα 373 εκατ. ευρώ.