26 Μάρτιος 2015, 19:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2015, 13:54

Ποιος είναι ο (μοιραίος) συγκυβερνήτης του Airbus A320 Αντρέας Λούμπιτς

  • Ποιος είναι ο (μοιραίος) συγκυβερνήτης του Airbus A320 Αντρέας Λούμπιτς

Ένας φυσιολογικός τύπος και ένας συμπαθητικός νεαρός. Με αυτά τα λόγια περιγράφουν τον Αντρέας Λούμπιτς, τον συγκυβερνήτη του μοιραίου Airbus A320 που όπως όλα δείχνουν «κάρφωσε» το αεροσκάφος στις γαλλικές Άλπεις. «Ήταν ένας ευχάριστος, πολύ συμπαθητικός και ευγενικός νεαρός», είπε στους δημοσιογράφους ο Κλάους Ράντκε, ιδιοκτήτης αερολέσχης από όπου ο Λούμπιτς πήρε το πρώτο του δίπλωμα. Εκεί το φθινόπωρο έκανε και συμπληρωματική εκπαίδευση.

Οι γερμανικές Αρχές δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν γιατί ο 28χρονος αξιωματικός της Germanwings αποφάσισε να ρίξει το αεροπλάνο. Ωστόσο το περιοδικό Stern, επικαλούμενο εμπιστευτικές πληροφορίες από τη μητρική εταιρεία Lufthansa, υποστηρίζει ότι είχε ψυχολογικά προβλήματα.

Το δε Der Spiegel επικαλείται δηλώσεις των συμφοιτητών του από την ακαδημία πιλότων της  Lufthansa  στη Βρέμη. Αν και η ακαδημία αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο, το περιοδικό αποκαλύπτει ότι ο Λούμπιτς έπασχε από κατάθλιψη ενώ το 2009 πήρε έξι μήνες άδεια από το βασικό μέρος της εκπαίδευσης προκειμένου να αντιμετωπίσει το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης.

Ο γερμανικός Τύπος γράφει ότι ο Αντρέας Λούμπιτς προσελήφθη στην Germanwings τον Σεπτέμβριο του 2013 και ότι δεν είναι γνωστό που εργαζόταν πριν. Αρχικά ήταν ιπτάμενος φροντιστής και είχε μόλις 630 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.

«Δεν είχε καμία γνωστή σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις», διαβεβαιώνει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Από τη δε σελίδα του Λούμπιτς στο Facebook καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για έναν κοινωνικό νεαρό που έτρεχε σε ημιμαραθωνίους, ενδιαφερόταν για τη μουσική και πήγαινε σε κλαμπ.

Ο επικεφαλής της Lufthansa Κάρστεν Σπορ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει την παραμικρή ένδειξη για το τι θα μπορούσε να ωθήσει τον συγκυβερνήτη του Airbus A320 «σε αυτή τη φρικτή πράξη». Πιλότος και ο ίδιος, ανέφερε ότι ο Αντρέας Λούμπιτς ήταν 100% ικανός να πιλοτάρει.

«Όσοι μας γνωρίζουν ξέρουν ότι επιλέγουμε πιλότους με  πολλή, πολλή προσοχή», εξήγησε και πρόσθεσε ότι η διαδικασία πρόσληψης περιλαμβάνει και ψυχολογικά τεστ. Παραδέχθηκε όμως ότι από τη στιγμή που οι πιλότοι αναλαμβάνουν καθήκοντα δεν γίνονται πια ψυχολογικές εξετάσεις αλλά μόνο τεστ που επιβεβαιώνουν τις διοικητικές τους ικανότητες. «Κανένα σύστημα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να εμποδίσει την πράξη του συγκυβερνήτη», κατέληξε ο επικεφαλής της Lufthansa.