27 Μάρτιος 2015, 11:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2015, 10:58

Τι να προσέχουμε όταν οδηγούμε με βροχή

  • Τι να προσέχουμε όταν οδηγούμε με βροχή
    Φωτ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαΐτας

Με τη βροχή να μας συντροφεύει ακόμη και λίγο πριν από την έλευση του Απριλίου, αρκετοί από εμάς επιλέγουμε το αυτοκίνητο για τις καθημερινές μετακινήσεις προκειμένου να αποφύγουμε το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς που παρατηρείται συνήθως σε τέτοια καιρικά φαινόμενα. Έτσι, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τι χρειάζεται να προσέχουμε όταν οδηγούμε στο βρεγμένο οδόστρωμα για να φτάσουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας.

  • Πριν ξεκινήσουμε ρυθμίζουμε τη θέρμανση του αυτοκινήτου, έτσι ώστε να μην θολώνουν το παρμπρίζ και τα παράθυρα.
  • Οδηγούμε με μειωμένη ταχύτητα, καθώς στη βροχή ο χρόνος ακινητοποίησης του αυτοκινήτου διπλασιάζεται, και άρα πρέπει να διπλασιάσουμε και την απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα προκειμένου να αποφύγουμε ενδεχόμενη σύγκρουση.
  • Επιταχύνουμε και επιβραδύνουμε εξασκώντας μικρότερη πίεση στα πεντάλ, λόγω του ότι κάθε απότομη κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του αυτοκινήτου.
  • Αποφεύγουμε σημεία του δρόμου με συσσωρευμένο νερό, όπως κρυμμένες από τη στάθμη του νερού λακκούβες, και κινούμαστε στη μεσαία λωρίδα καθώς το νερό τείνει να συσσωρεύεται στην άκρη των δρόμων. Έτσι προστατεύουμε τους πεζούς από το να βρέχονται όταν περνάμε από δίπλα τους. 
  • Ανάβουμε τα φώτα του αυτοκινήτου ώστε να βλέπουμε και να μας βλέπουν και χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε τα φλας σε κάθε αλλαγή πορείας για να προειδοποιήσουμε τους υπόλοιπους οδηγούς.

Σε κάθε περίπτωση, ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα την κατάσταση και την πίεση των ελαστικών, αφού είναι το μόνο σημείο επαφής του αυτοκινήτου με το δρόμο. Επίσης ελέγχουμε, καθαρίζουμε ή αντικαθιστούμε εάν χρειαστεί τους υαλοκαθαριστήρες.