26 Μάρτιος 2015, 18:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάρτιος 2015, 18:05

Ποινική δίωξη για τις μίζες για τους αντιαρματικούς εκτοξευτές

  • Ποινική δίωξη για τις μίζες για τους αντιαρματικούς εκτοξευτές
    Τρία εκατ. δολάρια ήταν η μίζα για τους 98 αντιαρματικούς εκτοξευτές μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς τύπου ΚΟΡΝΕΤ (φωτ.: Flickr)

Νέα δικογραφία που αφορά τις παράνομες αμοιβές για την προμήθεια όπλων διαβιβάζεται στους Ανακριτές Διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη και Χριστόφορο Μάρκο, μετά την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Αυτή τη φορά οι μίζες έχουν σχέση με την προμήθεια 98 αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς τύπου KOPNET. Βάσει των στοιχείων που συνέλεξαν οι δύο εισαγγελείς, Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, από τον αντιπρόσωπο της εταιρείας διακινήθηκαν 3 εκατ. δολάρια προκειμένου να υπογραφεί η επίδικη σύμβαση ύψους 100 εκατ. δολαρίων.

Η δίωξη στρέφεται κατά του ήδη προφυλακισμένου πρώην διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα, και κατά του αντιπροσώπου της εταιρείας KBP Κωνσταντίνου Δαφέρμου.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος τους αφορούν τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο Αντώνης Κάντας, που έχει συνεργαστεί με τις Αρχές και έχει επιστρέψει στο Δημόσιο χρήματα που έλαβε παράνομα ως δώρα, έχει ομολογήσει ότι πήρε από τον Κωνσταντίνο Δαφέρμο το 3% επί του συνολικού τιμήματος της σύμβασης ως προμήθεια. Από αυτό το ποσό τα 700.000 ευρώ δόθηκαν σε μετρητά στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 2,3 εκατ. μπήκαν σε λογαριασμό πρώην στελέχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο υποκατάστημα της τράπεζας UBS στη Ζυρίχη και σε άλλη τράπεζα της Ελβετίας.