26 Μάρτιος 2015, 20:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάρτιος 2015, 19:58

Κινδυνεύει αρχαία πόλη στη λίμνη Βαν

  • Κινδυνεύει αρχαία πόλη στη λίμνη Βαν

Μια αρχαία πόλη ηλικίας 5.000 ετών κινδυνεύει να εξαφανιστεί από προσώπου γης εξαιτίας της αδράνειας των Αρχών για την προστασία της, καταγγέλλουν Τούρκοι αρχαιολόγοι.

Ειδικότερα, ο Μεχμέτ Ντεμιρτάς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bitlis Eren, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς να θέσουν σε εφαρμογή ένα γενικότερο σχέδιο προστασίας της περιοχής από αρχαιοκάπηλους και από όλους όσοι έχουν ως σκοπό την εκμετάλλευσή της για εμπορικούς σκοπούς, ή ακόμα και από εκείνους που επιθυμούν να κάνουν γεωτρήσεις.

Μέσα από τις εργασίες των μέχρι τώρα ανασκαφών έχουν έρθει στο φως αρκετά ευρήματα από τον 3ο αιώνα π.Χ. και οι τοπικοί φορείς κάνουν λόγο για περαιτέρω προσπάθειες που πρόκειται να γίνουν προκειμένου να αποκαλυφθεί μέσω και άλλων ανασκαφών όλη η αρχαία πόλη Τατβάν, που καταγράφηκε επίσημα στους καταλόγους από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το 1986.


Η τοποθεσία όπου βρίσκεται η πόλη Τατβάν

Το ένα τμήμα της βρίσκεται κάτω από το έδαφος και το υπόλοιπο είναι κάτω από τη λίμνη, ενώ στη γύρω περιοχή υπάρχει επίσης και άλλη μια αρχαία πόλη με την ονομασία Σαχμιράν.