28 Μάρτιος 2015, 11:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2016, 16:42

Σύντομα προσβάσιμοι στο κοινό οι θησαυροί του Εθνικού Συμβουλίου Πόντου

  • Σύντομα προσβάσιμοι στο κοινό οι θησαυροί του Εθνικού Συμβουλίου Πόντου

Προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό θα είναι –εκτός απροόπτου– τη 19η Μαΐου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου της περιόδου 1916-1922. Οι θησαυροί αυτοί ανακαλύφθηκαν πριν από περίπου τρία χρόνια στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, καθώς ήταν χαμένοι για πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Όπως είπε στο pontos-news.gr o πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Αποστολίδης, στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία σχεδιάζεται η διοργάνωση έκθεσης στο χώρο του εντευκτηρίου της λέσχης (Λεωφόρος Νίκης 13) με τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου.

Οι χιλιάδες σελίδες του αρχείου έχουν πλέον σε μεγάλο
βαθμό καθαριστεί, αρχειοθετηθεί και φυλλογραφηθεί από την επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Ουρανίας Καλογερίδου,
κι έτσι Πόντιοι και μη θα μπορούν να θαυμάσουν μεταξύ
άλλων: 

  • Πληθώρα μαρτυριών από εκείνη την εποχή και αμέτρητα στοιχεία για την καθημερινότητα, τη διοίκηση, τις διαβουλεύσεις, τα οικονομικά κτλ.
  • Συγκινητικές μαρτυρίες απλών ανθρώπων σε λίγες αράδες σε πρόχειρα χαρτιά, επίσημα έγγραφα, τηλεγραφήματα, αλλά και ανταλλαγή επιστολών με τις μεγάλες ξένες δυνάμεις, την ελληνική κυβέρνηση, την Κοινωνία των Εθνών ή με σωματεία Ποντίων ανά τον κόσμο.
  • Πρακτικά συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου στο Βατούμ αλλά και της Εθνοσυνέλευσης του Πόντου.
  • Έγγραφα εκλογικά, τρομακτικές περιγραφές από βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες Ποντίων από τους Τούρκους, καταλόγους εκτελεσθέντων αλλά και πιστοποιητικά που εκδόθηκαν για τους πρόσφυγες, όταν ήρθαν στην Ελλάδα. 

Κορυφαίο όλων των ευρημάτων, το σχέδιο της σημαίας του Πόντου, που ζωγράφισε με ξυλομπογιά σε διάφορες εκδοχές ο Γεώργιος Θωίδης, πρόεδρος της Επιτροπείας Κωνσταντινουπόλεως. 

Κύριο θέμα όλων των σχεδίων ήταν ο μονοκέφαλος αετός στο κέντρο του σταυρού.

Στα χνάρια των Αργοναυτών
Το μεγάλο όραμά του, που είναι η σύνδεση της ποντιακής παράδοσης με την ορφική καταγωγή της, ξετύλιξε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Οραματίζεται την αναπαράσταση της Αργοναυτικής Εκστρατείας με ποντιακή χροιά και χαρακτήρα. «Ο Ορφέας θεωρείται ο θρυλικός προπάτορας των Ποντίων. Σκέφτομαι να δημιουργήσουμε δρώμενα που να συνδέσουν το ποντιακό τραγούδι και την παράδοση με τους Αργοναύτες. Όπως συγκεντρώθηκαν στην Ιωλκό από όλη την Ελλάδα οι Αργοναύτες, θα ήθελα να συγκεντρωθούν στο Πήλιο εκπρόσωποι από όλα τα ποντιακά σωματεία, να γίνουν δρώμενα μεγάλης έκτασης, και μετά να ξεκινήσουμε με καράβι ακολουθώντας το δρομολόγιο των Αργοναυτών. Πάνω σ’ αυτό, φυσικά, θα κυριαρχούν οι ήχοι της ποντιακής λύρας», τόνισε, με εμφανή τη σπίθα στα μάτια του, ο κ. Αποστολίδης.

Προς το παρόν αυτοί οι σχεδιασμοί βρίσκονται σε θεωρητικό επίπεδο, και θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης όταν βελτιωθούν τα οικονομικά της λέσχης.

Παράλληλα αναφέρθηκε και σε ένα πιο εύκολα πραγματοποιήσιμο όραμά του, που είναι να συμβάλει η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης ώστε να μετατραπούν οι σύνδεσμοι φιλάθλων σε μικρές κοιτίδες πολιτισμού.  

«Θέλω να πλησιάσω τους συνδέσμους φιλάθλων και να βοηθήσουμε ώστε να πραγματοποιούν πολιτιστικές δραστηριότητες. Αυτοί οι χώροι μπορεί να είναι δυσφημισμένοι, αλλά πιστεύω ότι εκεί υπάρχουν τα δημιουργικότερα στοιχεία της νεολαίας. Μπορεί να επιτευχθεί πνευματική μεταμόρφωση των σωματείων, χωρίς να χάσουν το χαρακτήρα τους», τόνισε ο κ. Αποστολίδης.

Μητροπολιτική οργάνωση
Μητροπολιτική οργάνωση στον ποντιακό χώρο θεωρείται η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, γεγονός που θεμελιώνεται από τα 82 χρόνια ιστορίας και συνεχούς παρουσίας της. Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Αποστολίδης, από τους κόλπους της Ευξείνου Λέσχης προήλθε η δημιουργία πολλών ποντιακών σωματείων, μεταξύ των οποίων η «Παναγία Σουμελά», αλλά και η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).

Σήμερα ο αριθμός των μελών της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 1.200 άτομα, ενώ πολύ καλές εμφανίσεις έχει κάνει κατά καιρούς το χορευτικό της, το οποίο χωρίζεται σε παιδικό και νεολαίας.


Χορευτικό της Ευξείνου Λέσχης σε εκδήλωση της δεκαετίας του 1970

«Πλέον η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης έχει αποκτήσει κυρίως έναν πνευματικό προσανατολισμό. Διοργανώνει κάθε χρόνο μαθήματα ποντιακής διαλέκτου για καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ποντίων Καθηγητών, και κάνουμε παρουσιάσεις βιβλίων. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι στη λέσχη μας έχουν γίνει οι σημαντικότερες παρουσιάσεις βιβλίων με ποντιακή θεματολογία», τόνισε ο κ. Αποστολίδης.

Επίσης, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση «Αρωγή», συγκεντρώνει τρόφιμα για άπορες οικογένειες και βραβεύει κάθε χρόνο αριστούχους μαθητές. Μέχρι πριν από τρία χρόνια έδινε και υποτροφίες ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς επιστήμονες, ωστόσο η οικονομική κρίση ανέκοψε αυτήν τη δραστηριότητα.

Οικονομικά αδιέξοδα
Στα οικονομικά προβλήματα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο κ. Αποστολίδης. Όπως είπε, είναι δυσβάσταχτοι οι φόροι που καλείται να πληρώσει κάθε χρόνο η λέσχη για την ακίνητη περιουσία της, οι οποίοι μόνο φέτος έφτασαν τις 30.000 ευρώ!

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης διαθέτει το ακίνητο στο οποίο στεγάζεται, στη λεωφόρο Νίκης 13, ένα επταώροφο κτήριο στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 95, ένα τετραώροφο στην οδό Ανδριανουπόλεως 5 στην Καλαμαριά, και γραφειακούς χώρους στην οδό Λεωφόρο Νίκης 1 και στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου. Από όλους αυτούς τους χώρους μισθωμένοι είναι μόνο οι γραφειακοί, με αποτέλεσμα να είναι πολύ περιορισμένες οι πηγές εσόδων της λέσχης.


Το κτήριο της ΕΛΘ στη λεωφ. Νίκης

«Με εντολή της ΠΟΕ η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το συντονισμό όλων των σωματείων σε πανελλαδικό επίπεδο, και όχι μόνο των ποντιακών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη δυσβάστακτη φορολογία η οποία ταλανίζει όλους τους συλλόγους. Από τις επαφές μου με τις ομοσπονδίες παίρνω μηνύματα απελπισίας, διότι όλοι οι σύλλογοι σήμερα δεν έχουν έσοδα από τα ακίνητά τους. Έχουν την αίσθηση ότι ο χώρος βρίσκεται υπό διωγμό.

»Η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα για τον παραμελημένο αυτό χώρο, ο οποίος αποτελεί τον γνησιότερο εκφραστή εθελοντισμού. Είναι απίστευτο να μην μπορώ να πάρω εγώ φορολογική ενημερότητα, επειδή χρωστάει η λέσχη», τόνισε ο κ. Αποστολίδης. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα σύντομα η λέσχη να μπορέσει να εκμισθώσει κάποια από τα ακίνητά της, έστω και με αρκετά χαμηλότερα μισθώματα σε σχέση με το παρελθόν.

Κλείνοντας, ο Γ. Αποστολίδης σημείωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης πήρε πρόσφατα απόφαση να συμβάλει για την ενότητα στον ποντιακό χώρο: «Πήραμε την πρωτοβουλία και κάναμε ενέργειες για να καλλιεργηθεί πνεύμα σύμπνοιας και ενότητας στον ποντιακό χώρο. Είναι σημαντικό ότι αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις μεταξύ Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και του Σωματείου “Παναγία Σουμελά”, των δύο κορυφαίων σωματείων στο χώρο».

Ρωμανός Κοντογιαννίδης