26 Μάρτιος 2015, 15:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2015, 10:02

Αναγνώριση της Γενοκτονίας από την αρμενική Βουλή – Δικαίωση ενός αγώνα

  • Αναγνώριση της Γενοκτονίας από την αρμενική Βουλή – Δικαίωση ενός αγώνα

Στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων από την αρμενική Βουλή αναφέρεται με ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ο Στέφανος Τανιμανίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ).

Σημειώνει ότι η αναγνώριση ήρθε ως συνέχεια μιας προσπάθειας χιλιάδων Ελλήνων ποντιακής καταγωγής, ΔΣ πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων ποντιακών οργανώσεων, επιστημόνων, ιστορικών και ερευνητών, αλλά και ως απάντηση στο αίτημα του ΠΑΣΠΕ που προωθήθηκε μέσω της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης. Σχετικά, ο Στ. Τανιμανίδης επικαλείται επιστολή της Επιτροπής της 6ης Απριλίου 2014, με την οποία αναγνωρίζεται ότι «τα γεγονότα της περιόδου 1914-1922 σε βάρος των Ελλήνων του ιστορικού Πόντου από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές» συνιστούν Γενοκτονία.

Ιδιαίτερα μνεία κάνει ο Στ. Τανιμανίδης και στη συμβολή του αείμνηστου Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, ο οποίος «πρώτος πριν από 60 χρόνια ανέδειξε τα ντοκουμέντα των αυστριακών και γερμανικών αρχείων, τεκμηριώνοντας επιστημονικά ότι όσα έγιναν σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών την περίοδο 1914-1922 χαρακτηρίζονται ως πράξεις Γενοκτονίας».

«Η ημέρα [αναγνώρισης της Γενοκτονίας από την αρμενική Βουλή] ας είναι ένα μνημόσυνο στη μνήμη του συμπατριώτη μας, επιστήμονα, αείμνηστου καθηγητή Πολυχρόνη Ενεπεκίδη», σημειώνει ο Στ. Τανιμανίδης.