26 Μάρτιος 2015, 15:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2015, 11:59

Συντριβή Airbus: Ο συγκυβερνήτης Andreas Lubitz έριξε επίτηδες το αεροπλάνο – Στοιχεία σοκ

  • Συντριβή Airbus: Ο συγκυβερνήτης Andreas Lubitz έριξε επίτηδες το αεροπλάνο – Στοιχεία σοκ
    Εργαζόμενη στην αεροπορική Germanwings διαβάζει τα μηνύματα συμπαράστασης για τα θύματα της μοιραίας πτήσης
  • Συντριβή Airbus: Ο συγκυβερνήτης Andreas Lubitz έριξε επίτηδες το αεροπλάνο – Στοιχεία σοκ
    «Σταματήστε να πληρώνετε τα παιδιά για να σας δίνουν συνεντεύξεις» γράφει το πανό που έχουν κρεμάσει γονείς έξω από το σχολείο Joseph-König

Αποφασισμένος να πεθάνει, αλλά όχι μόνος, φαίνεται ότι ήταν ο συγκυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους Α320 της αεροπορικής εταιρείας Germanwings που συνετρίβη πριν από δυο 24ωρα στις γαλλικές Άλπεις, κοντά στο χωριό Μπαρσελονέτ.

Αν και ο γενικός εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν απέφυγε να πει εάν πρόκειται για αυτοκτονία και παρέπεμψε στα επόμενα 24ωρα καθώς θα προχωρούν οι έρευνες, είπε με βεβαιότητα ότι ο συγκυβερνήτης ήθελε να ρίξει το αεροσκάφος.

Ήταν αυτοκτονία;

«Στόχος ήταν να καταστραφεί αυτό το αεροσκάφος» είπε ο εισαγγελέας σε συνέντευξη Τύπου, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της New York Times που ήθελε τον συγκυβερνήτη να είναι μόνος του και κλειδωμένος στο πιλοτήριο τη στιγμή της καθόδου και να αγνοεί τις εκκλήσεις του κυβερνήτη να ανοίξει την πόρτα.

Όπως είπε ο Γάλλος εισαγγελέας, με βάση τη μέχρι τώρα ανάλυση των στοιχείων που βρέθηκαν στο ένα από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, αρχικά οι συνομιλίες κυβερνήτη και συγκυβερνήτη ήταν κανονικές και πρόσχαρες. Κάποια στιγμή, ο κυβερνήτης έφυγε για να πάει στην τουαλέτα και στο πιλοτήριο έμεινε μόνος του ο Γερμανός συγκυβερνήτης. Επιστρέφοντας ο κυβερνήτης βρήκε την πόρτα κλειδωμένη, και όταν ζήτησε να μπει μέσα δεν πήρε καμία απάντηση. Από το πιλοτήριο ακούγεται η ανάσα του συγκυβερνήτη, δείγμα ότι ήταν ζωντανός εκείνη τη στιγμή.

Ατάραχος τη στιγμή της πτώσης

Ο Μπρις Ρομπέν επανέλαβε πολλές φορές στη συνέντευξη Τύπου ότι στη διάρκεια των 10 λεπτών που τελικά διήρκεσε η κάθοδος του αεροσκάφους, «ο συγκυβερνήτης ανέπνεε κανονικά και δεν είπε λέξη πριν από τη συντριβή». Λίγο πριν από την πρόσκρουση του αεροπλάνου της Germanwings, ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός και τα χτυπήματα του κυβερνήτη στην πόρτα ακούγονται πιο δυνατά.

«Δεν εκπέμφθηκε κανένα σήμα κινδύνου από το αεροπλάνο και καμία έκκληση για βοήθεια. Ωστόσο την τελευταία στιγμή πριν από την πρόσκρουση ακούγονται κραυγές επιβατών» τόνισε ο Γάλλος αξιωματούχος που είναι επικεφαλής των ερευνών για τα αίτια της συντριβής.

Ο 28χρονος συγκυβερνήτης

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δεν ακούστηκε ούτε μία φορά το όνομα του συγκυβερνήτη –οι ταυτότητες των δύο πιλότων δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε από την Germanwings ούτε από τη Lufthansa–, ωστόσο διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για τον 28χρονο Andreas Lubitz.

Ο Γερμανός πιλότος εργαζόταν από το 2013. Είχε μόλις 630 ώρες πτήσης, και θεωρείται άπειρος συγκριτικά με τον κυβερνήτη του Α320. Η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε ότι ο 28χρονος ζούσε με τους γονείς του στην περιοχή Μονταμπάου της Ρηνανίας, ενώ διατηρούσε σπίτι και στο Ντίσελντορφ.

Οι συγγενείς στη Μασσαλία

Οδικώς επέλεξαν να ταξιδέψουν από τη Γερμανία δεκατέσσερις συγγενείς θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της Germanwings, αρνούμενοι να μπουν στο αεροσκάφος που διέθεσε η Lufthansa για τη μεταφορά τους στη Μασσαλία.

Το αεροσκάφος της Lufthansa από τη Βαρκελώνη ταξίδεψε τελικά με 62 συγγενείς των θυμάτων και στη συνέχεια η εταιρεία κανόνισε τη συνάντηση με τους υπόλοιπους δεκατέσσερις που ταξίδεψαν οδικώς για να γίνει η ομαδική μεταφορά τους στο σημείο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους, σύμφωνα με την Independent.

Τις επόμενες ώρες θα αρχίσει η αναγνώριση των θυμάτων.