26 Μάρτιος 2015, 14:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάιος 2015, 15:02

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις συντάξεις των ομογενών

  • Ποιοι είναι οι πρώτοι μάρτυρες στην εξεταστική για το Μνημόνιο
    Φωτ.: Αλέξανδρος Μπελτές (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Να επαναχορηγηθεί η σύνταξη και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, Ελένη Γερασιμίδου και Θανάσης Παφίλης.

Είναι η έκτη ερώτηση που καταθέτει το ΚΚΕ από το 2013, οπότε –με βάση τα όσα προέβλεπε τότε το Μεσοπρόθεσμο– καταργήθηκαν τόσο η παρεχόμενη σύνταξη από τον ΟΓΑ όσο και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Παρά το γεγονός ότι οι ομογενείς έχουν διοργανώσει πληθώρα αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την επαναχορήγηση των συντάξεών τους, όλες οι μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις δεν έχουν δώσει οριστική λύση στο πρόβλημά τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι βουλευτές καταλήγουν ρωτώντας τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση «για την αποκατάσταση της κατάφωρης αδικίας».

Από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης είχε δεσμευθεί ότι θα τηρηθεί η προεκλογική δέσμευση και θα επιστρέψουν οι συντάξεις σε Ποντίους και Βορειοηπειρώτες.

Πηγές του υπουργείου πάντως ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να περιλαμβάνεται στο επόμενο μεγάλο νομοσχέδιο που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή.