25 Μάρτιος 2015, 15:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2015, 11:10

Τα 18 λεπτά καθόδου, το κλειδί του μυστηρίου στην πτώση του Airbus

  • Τα 18 λεπτά καθόδου, το κλειδί του μυστηρίου στην πτώση του Airbus
    Συνάδελφοι του μοιραίου πληρώματος κρατούν στα χέρια τους φωτογραφία αγαπημένου τους συνεργάτη (Φωτ.: EPA / Andreu Dalmau)

Σοκάρουν νέα στοιχεία που προκύπτουν για το μοιραίο Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings, που συνετρίβη στις γαλλικές Αλπεις με αποτέλεσμα 150 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν πως το αεροπλάνο βρισκόταν σε πορεία καθόδου για 8 λεπτά, αλλά από τις έρευνες προέκυψε, ότι η πτώση του είχε τελικά διάρκεια 18 λεπτών!

Η Γαλλίδα υπουργός Μεταφορών Σεγκολέν Ρουαγιάλ ανέφερε ότι οι πιλότοι σταμάτησαν κάθε επικοινωνία στις 10.30 π.μ. όταν το αεροσκάφος ήταν ακόμα πάνω από τη Μεσόγειο. Η εκτίμηση, λοιπόν, είναι, ότι συνετρίβη 18 λεπτά αργότερα, άρα όλο αυτό το διάστημα ήταν σα να πραγματοποιεί κανονική προσγείωση και όχι απότομη βύθιση! Από τα 28.000 πόδια έφτασε στα 2.000 πόδια χωρίς να δώσει σήμα κινδύνου.

Όπως τόνισε η υπουργός, αυτά τα 18 λεπτά είναι το κλειδί στην αποκωδικοποίηση του μυστηρίου. 

Επίσης, και η σύνθεση των άτυχων επιβατών αλλάζει καθώς νέες πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των θυμάτων βρίσκονταν πιθανότατα και Βέλγοι, Μεξικανοί Αργεντινοί, Βρετανοί αλλά και Αμερικανοί. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ: «Πιστεύουμε ότι τρεις Βρετανοί σκοτώθηκαν σε αυτή την τραγωδία, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι».


Τα συνεργεία τηλεόρασης περιμένουν την πρώτη κάθοδο των διασωστών από το σημείο συντριβής του Airbus

Δήλωση έκανε πριν λίγες ώρες και ο επικεφαλής του ομίλου Lufthansa, Κάρστεν Σπορ, αναφέροντας ότι το αεροπλάνο της χαμηλού κόστους εταιρείας Germanwings που συνετρίβη ήταν «τεχνικά άρτιο». Χαρακτήρισε μάλιστα «ανεξήγητο» το δυστύχημα. «Το αεροπλάνο ήταν τεχνικά άρτιο και οι δύο πιλότοι έμπειροι», πρόσθεσε.

Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από όλους τους εργαζόμενους της Lufthansa, μητρική εταιρεία της Germanwings.

Επίσης μια πτήση της Germanwings ακυρώθηκε. «Ορισμένα πληρώματα, λόγω του πόνου και της συγκίνησης, δεν είναι σήμερα έτοιμα να πραγματοποιήσουν τις πτήσεις τους. Έχασαν πολύ καλούς φίλους στο πλήρωμα του αεροπλάνου που συνετρίβη», υπογράμμισε η εταιρεία με ανακοίνωσή της και εξέφρασε ξανά την κατανόησή της για το γεγονός και την στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων.