25 Μάρτιος 2015, 10:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2015, 09:39

Airbus Α320: Βρέθηκε το ένα μαύρο κουτί, τα πιθανά σενάρια

Με το πρώτο φως της ημέρας τέσσερα ελικόπτερα της χωροφυλακής απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Σεν-λεζ-Αλπ στις νότιες γαλλικές Άλπεις μεταφέροντας ερευνητές στο σημείο όπου συνετρίβη το Airbus A320 της Germanwings. Δουλειά των ερευνητών είναι να ρίξουν φως στη χειρότερη αεροπορική τραγωδία που συνέβη στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να βοηθήσει και το μαύρο κουτί με τους ήχους και τις συνομιλίες από το πιλοτήριο ενώ αναζητείται και το δεύτερο μαύρο κουτί του αεροσκάφους που περιλαμβάνει τα δεδομένα της πτήσης. «Έχει υποστεί ζημιές αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντληθούν πληροφορίες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ στον ραδιοσταθμό RTL.

Η εξέταση του μαύρου κουτιού θα επιτρέψει στους ερευνητές να ακούσουν τις συνομιλίες ανάμεσα στους πιλότους καθώς επίσης και όλους τους ήχους και τις ανακοινώσεις που ακούσθηκαν στο πιλοτήριο και τους συναγερμούς που μπορεί ενδεχομένως ήχησαν.

Μια λεπτομερέστερη ακουστική ανάλυση μπορεί επίσης να επιτρέψει να γίνει γνωστή, για παράδειγμα, η κατάσταση λειτουργίας των κινητήρων.

Οι γαλλικές Αρχές εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια ωστόσο όπως εξήγησε ο Μπερνάρ Καζνέβ θεωρείται απίθανο να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. «Τα συντρίμμια βρίσκονται διασκορπισμένα σε μια επιφάνεια 15 στρεμμάτων. Είναι ασφαλώς μια σημαντική έκταση επειδή η πρόσκρουση ήταν ισχυρή, αλλά αυτό δείχνει πως το αεροπλάνο φαίνεται ότι δεν εξερράγη», εξήγησε.


Φωτ.: Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών

Οι ερευνητές από το Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση της αεροπορικής τραγωδίας αναμένεται να δώσουν στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) συνέντευξη Τύπου από την έδρα της υπηρεσίας στο Παρίσι.