24 Μάρτιος 2015, 17:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάρτιος 2015, 17:10

Τι είναι το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον;

  • Τι είναι το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον;
    Η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε στον Αλέξη Τσίπρα και για το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» (Φωτ.: EPA / Bernd Von Jutrczenka)

Μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να ισχυρίστηκε ότι οι οφειλές του παρελθόντος έχουν κλείσει οριστικά αναφερόμενη στις γερμανικές επανορθώσεις, αλλά έκανε ένα άνοιγμα μιλώντας για το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον». Πρόκειται για ταμείο που ιδρύθηκε το 2014 από τη γερμανική κυβέρνηση και υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Στόχος του είναι η επιστημονική διερεύνηση των ελληνογερμανικών σχέσεων τα τελευταία 200 χρόνια, με κέντρο βάρους την περίοδο της γερμανικής Κατοχής.

«Έχουμε επίγνωση των φρικαλεοτήτων που υπέστη ο ελληνικός λαός», δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος και παραδέχθηκε ότι αυτή η οδύνη δεν είναι τόσο γνωστή στη Γερμανία όσο θα όφειλε. Γι' αυτό συστήθηκε το Ταμείο για το Μέλλον. «Καθήκον της Γερμανίας είναι να διατηρήσει νωπές τις μνήμες», συμπλήρωσε.

Πρόκειται για ένα αποκλειστικά γερμανικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτεί το υπουργείο Εξωτερικών με ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Περίπου το μισό από αυτό το ποσό διαχειρίζεται η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD).

Με αυτό το κονδύλι θα χρηματοδοτούνται εξάμηνες και δωδεκάμηνες υποτροφίες έρευνας για νέους Έλληνες και Γερμανούς επιστήμονες, η παραμονή Ελλήνων επιστημόνων για έρευνα στη Γερμανία ως και τρεις μήνες, όπως επίσης και δύο θέσεις φιλοξενούμενων καθηγητών σε γερμανικά πανεπιστήμια διάρκειας ενός έτους. Το Ταμείο θα χρηματοδοτεί επίσης και επιστημονικά συνέδρια.

Μάλιστα, το πρώτο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με στήριξη του Ταμείου έγινε στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2014 στο Βερολίνο από το Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) και αφορούσε τη μεταφορά φιλοσοφικής γνώσης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στον 20ό αιώνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον γερμανικό προϋπολογισμό, το Ταμείο θα χορηγήσει μέχρι το 2017, 500.000 ευρώ σε δόσεις.

Πάντως η Αθήνα για την ώρα προτιμά να βάλει τις επανορθώσεις στο ράφι και να τις κινήσει εκ νέου σε μια καλύτερη συγκυρία δίχως να κλείσει το θέμα με τόσο μικρά ανταλλάγματα.