30 Ιούνιος 2013, 10:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:26

Πώς συνέβαλαν στη εξόντωση των Ποντίων τα ιστικλάλ μουχακεμεσί

  • Πώς συνέβαλαν στη εξόντωση των Ποντίων τα ιστικλάλ μουχακεμεσί

Τα ιστικλάλ μουχακεμεσί, που ιδρύθηκαν στην Αμάσεια και συνέβαλαν στην εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου. Τα δικαστήρια ανεξαρτησίας, όπως ονομάζονταν, στην πραγματικότητα καμία σχέση δεν είχαν με αληθινά δικαστήρια.

Τα μέλη των δικαστηρίων αυτών δεν ανήκαν στον δικαστικό κλάδο. Ήταν φανατικοί και μισαλλόδοξοι Τούρκοι που δίκαζαν κατά συνείδηση δηλαδή καταδίκαζαν αδιακρίτως κάθε Έλληνα του Πόντου και μ΄νο με την υποψία ότι ίσως δρούσε παρασκηνιακά για την ανακήρυξη του Πόντου ως ανεξάρτητης δημοκρατίας. 

Με αυτό τον έμμεσο τρόπο η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να απαλλαγεί από την πνευματική ηγεσία του Πόντου και την οικονομικα΄εύρωστη τάξη.

Έτσι άρχισαν να γίνονται αθρόες συλλήψεις πατριωτών, που δικάζονταν με συνοπτική διαδικασία και στη συνέχεια καταδικάζονταν σε θάνατο.

Ανάμεσα στα θύματα των δικαστηρίων ανεξαρτησίας συγκαταλέγονται άνθρωποι του πνεύματος λόγιοι, καθηγητές, δημοσιογράφοι, δάσκαλοι, επιστήμονες.

Το 1921 από το δικαστήριο Αμασείας καταδικάσθηκαν σε απαγχονισμό 217 άνθρωποι.

Από την Σαμψούντα 63, από το Ακ Νταγ Ματέν 27, από την Φάστα 11, από την Κερασούντα 6, από την Πάφρα 8 κι από διάφορα άλλα μέρη του Πόντου άλλοι 102 άνθρωποι. Οι 43 από αυτούς καταδικάσθηκαν ερήμην.

Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr