23 Μάρτιος 2015, 19:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάρτιος 2015, 18:43

Γερμανοί δωρίζουν οχήματα στην Ελλάδα

  • Γερμανοί δωρίζουν οχήματα στην Ελλάδα
    Η παράδοση του πυροσβεστικού έγινε στην ελληνική αποστολή (παρουσία και του δήμαρχου Ευρώτα Γιάννη Γρυπιώτη) στη γερμανική πόλη Χάλντενσλεμπεν (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV) / STR)

Ένα πυροσβεστικό όχημα περισσότερο έχει από τις 18 Μαρτίου στη δύναμή του ο Σταθμός Εθελοντών Πυροσβεστών του Δήμου Ευρώτα, ενώ το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας απέκτησε ένα ασθενοφόρο Mercedes 313 CDI, με αναπνευστήρα και ένα μηχάνημα αναρρόφησης. Και τα δύο οχήματα αποτελούν γερμανικές δωρεές, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Το πυροσβεστικό είναι προσφορά του δήμου Χάλντενσλεμπεν, ενώ το ασθενοφόρο της υπηρεσίας διάσωσης της περιφέρειας Χαρτς. Η παράδοση του πυροσβεστικού έγινε από τον δήμαρχο της γερμανικής πόλης, Νόρμπερτ Άιχλερ, στην ελληνική αποστολή που βρέθηκε στο Χάλντενσλεμπεν, παρουσία και του Έλληνα δημάρχου, Γιάννη Γρυπιώτη.


Το ασθενοφόρο που παραδόθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης)

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, Κωνσταντίνος Γραφάκος, εξηγεί στο pontos-news.gr το πώς προέκυψε αυτή η προσφορά: «Τον Οκτώβριο του 2014, κλιμάκιο από τον Εθελοντικό Σταθμό του Δήμου Ευρώτα, μαζί με τον δήμαρχο, Γιάννη Γρυπιώτη, βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη σε μια διεθνή συνάντηση νέων από διαφόρους δήμους [σ. σ.: στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης] κι εκεί ο δήμαρχος γνωρίστηκε με τον αντίστοιχο δήμαρχο της πόλης Χάλντενσλεμπεν της Γερμανίας. Οι δυο τους συμφώνησαν να συζητήσουν για το πώς θα αναπτυχθεί η εθελοντική διάθεση μεταξύ των δήμων. Αυτή η συνεργασία, λοιπόν, ξεκίνησε με πρόταση από τη γερμανική πόλη να μας δωρίσουν ένα πυροσβεστικό. Εμείς είπαμε πως το θέλουμε, και 17-18 Μαρτίου έγινε η τελετή παράδοσης-παραλαβής».


«Αντίστοιχο όχημα δεν υπάρχει σε όλη την Πελοπόννησο», εξηγεί στο pontos-news.gr ο Κωνσταντίνος Γραφάκος (δεξιά).
Στη φωτογραφία, την ώρα που έχει παραλάβει πυροσβεστήρες, δωρεά προς την υπηρεσία, από πολυκατάστημα.

Όπως μας ενημερώνει ο Κωνσταντίνος Γραφάκος, το όχημα είναι ήδη στον πυροσβεστικό σταθμό του δήμου Ευρώτα: «Πρόκειται για ένα παλιό αυτοκίνητο, του 1995, αλλά σε καλή κατάσταση και γεμάτο εργαλεία και υλικά. Έχει διασωστική σειρά, πυροσβεστική αντλία, σωλήνες και άλλα υλικά και μέσα πυρόσβεσης. Αν το αγοράζαμε μεταχειρισμένο, εκτιμώ πως θα χρειαζόμασταν κάπου στις 30.000-35.000 ευρώ. Καινούριο, το κόστος του θα ξεπερνούσε τις 50.000 ευρώ. Είναι πολύ χρήσιμο. Έχει δυνατότητα να μεταφέρει εφτά άτομα προσωπικό και εργαλεία. Αντίστοιχό του δεν υπάρχει σε όλη την Πελοπόννησο».

Ο Σταθμός Εθελοντών του Δήμου Ευρώτα έχει στη δύναμή του επίσης ένα κανονικό πυροσβεστικό όχημα 2,5 τόνων και ένα μικρό 4x4 που έχει χωρητικότητα 500 λίτρων.

Η συνεργασία με την πόλη Χάλντενσλεμπεν θα συνεχιστεί, με τον ελληνικό δήμο να έχει ήδη καλέσει τους Γερμανούς στο Γύθειο, στο Διήμερο του Εθελοντή Πυροσβέστη που θα διοργανωθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο. «Έχει ήδη ξεκινήσει μια ευρύτερη συνεργασία μαζί τους. Σε επίπεδο πυροσβεστικής σίγουρα θα συνεχίσουμε να μιλάμε, καθώς μπορούμε να πάρουμε τεχνογνωσία από τους Γερμανούς, καθώς εκεί υπάρχουν μεγάλες μονάδες εκπαίδευσης πυροσβεστών», κατέληξε στις δηλώσεις του στο pontos-news.gr ο Κωνσταντίνος Γραφάκος.

  • Η Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV) είναι μια ευρεία πρωτοβουλία για συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών περιφερειών, δήμων και πολιτών. Κύριος στόχος της, η εμβάθυνση των υπαρχουσών επαφών και η δημιουργία νέων, έτσι ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για τη διαδικασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής εμπειριών.