23 Μάρτιος 2015, 10:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάρτιος 2015, 11:06

Η Ελλάδα διεκδικεί χρήματα και για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης

  • Η Ελλάδα διεκδικεί χρήματα και για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης

Με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης της 15ης Μαρτίου για τα 72 χρόνια από την επιβίβαση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press δημοσιεύει ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Φρανκ Τζόρντανς για τα χρήματα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν από τους Ναζί.

Παράλληλα, αποκαλύπτεται μια ανατριχιαστική λεπτομέρεια του Ολοκαυτώματος που φαίνεται να έχει ξεθωριάσει στο χρόνο.

Ο δρόμος των Εβραίων προς το θάνατο δεν έγινε δωρεάν, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ «οι Εβραίοι έπρεπε να πληρώσουν τα ναύλα τους» και ο λογαριασμός για 58.585 Εβραίους που στάλθηκαν στο Άουσβιτς ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα ο Αμερικανός δημοσιογράφος επισημαίνει ότι «το θέμα επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα στο πλαίσιο της αυξανόμενης διαμάχης ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης».

Όπως δηλώνει σχετικά ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, η Κοινότητα προσανατολίζεται, 70 χρόνια μετά τη λήξη του Πολέμου, να διεκδικήσει από τη Γερμανία τα ποσά που είχαν καταβάλει οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης ως αντίτιμο του εισιτηρίου για το ταξίδι με το τρένο προς τα στρατόπεδα-κολαστήρια. Επίσης, παρατίθεται το ιστορικό της «διαμάχης» μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για τις πολεμικές αποζημιώσεις, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία και στο κατοχικό δάνειο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γερμανού ιστορικού Χανς Γκέντερ Χόκερτς, οι Έλληνες έχουν κάθε νομικό έρεισμα να ζητήσουν την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, ύψους 476 εκατ. Reichsmark (νόμισμα που προηγήθηκε του γερμανικού μάρκου), που σε σημερινά λεφτά αντιστοιχεί σε 6 δισ. ευρώ ή 6,5 δισ. δολάρια.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη το όνομα της επί δύο φορές υποψήφιας για την Προεδρία των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Γκεζίνε Σβαν, η οποία είχε υποστηρίξει πρόσφατα ότι «είναι ντροπιαστικό αν η πλούσια Γερμανία απαιτεί από τη φτωχή Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της, αλλά η ίδια δεν είναι έτοιμη ούτε καν να συζητήσει την αποπληρωμή ενός δανείου που έλαβε η ναζιστική Γερμανία εξαναγκάζοντας την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Πολέμου».