22 Μάρτιος 2015, 21:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2015, 21:30

Πώς ο Τσίπρας σχεδιάζει να γοητεύσει τη Μέρκελ…

  • Πώς ο Τσίπρας σχεδιάζει να γοητεύσει τη Μέρκελ…
    Φωτ.: Χρήστος Ντόγας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο εργάζονταν σκληρά, ώστε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός να έχει στις αποσκευές του στο ταξίδι για το Βερολίνο, τη λίστα με τα μέτρα που θα πρέπει να περάσουν από το έκτακτο Eurogroup που πιθανότατα θα γίνει την Παρασκευή 27 ή την Δευτέρα 30 Μαρτίου.

Το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ που θα είναι διπλό (με κατ΄ ιδίαν σύσκεψη και με δείπνο εργασίας από κοινού με τους συνεργάτες τους το απόγευμα) αποτελεί για την ελληνική κυβέρνηση τη …μητέρα των μαχών. Διότι από τα αποτελέσματα του ταξιδιού θα κριθεί το εάν ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 7,2 δις αλλά και για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση καθώς τα διαθέσιμα λιγοστεύουν και το ...οξυγόνο, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, επαρκεί μέχρι τον Απρίλιο.

ΦΠΑ, φορολόγηση ακινήτων, συντάξεις, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση αλλά και ιδιωτικοποιήσεις, καθώς οι Γερμανοί καίγονται για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, θα είναι από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που θα πρέπει να διαχειριστεί ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στην Άγκελα Μέρκελ.

Σε δυο διαδοχικές συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου σχεδιάστηκαν τα σημεία των μεταρρυθμίσεων που θα είναι ομαδοποιημένα και με ορίζοντα τον Ιούνιο.

Θα είναι και ποσοστοποιημένα ώστε να δημιουργούν πλεόνασμα 1,5%, από το 3% που ήταν ο στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης. Με τις μεταρρυθμίσεις αυτές στο Μαξίμου πιστεύουν ότι ο Α. Τσίπρας θα μπορέσει να «γοητεύσει» την Α. Μέρκελ, ώστε να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και η εδραίωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης εταίρων και δανειστών με την νέα κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Γερμανία

Στις 11 το πρωί της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας θα αναχωρήσει από την Αθήνα για το Βερολίνο, ώστε το απόγευμα να γίνει δεκτός, για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός, στην καγκελαρία από την Άγκελα Μέρκελ.

Στις 5 το απόγευμα, (ώρα Ελλάδας 6 μ.μ.) θα του αποδοθούν τιμές από άγημα έξω από την καγκελαρία και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχουν την μεταξύ τους συνάντηση.

Στις 7 (ώρα Ελλάδας 8 μ.μ.) θα γίνουν κοινές δηλώσεις, θα απαντήσουν από κοινού σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες από κάθε πλευρά.