20 Μάρτιος 2015, 17:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2015, 17:34

Βαριές κατηγορίες για τους τρεις υβριστές του Γιακουμάκη στο διαδίκτυο

  • Βίντεο από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας

Βαρύτατες κατηγορίες περιλαμβάνει η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος ενός 25χρονου φοιτητή από την Αθήνα, ενός 28χρονου φοιτητή από τη Μυτιλήνη και ενός 50χρονου σεσημασμένου από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι κατηγορούνται ότι εξύβριζαν τον Βαγγέλη Γιακουμάκη μέσω διαδικτύου.

Οι τρεις –που ανέβασαν υβριστικά σχόλια σε μπλογκ αμέσως μόλις ο 20χρονος βρέθηκε νεκρός στα Γιάννενα– κατηγορούνται για «δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους από κοινού και κατ’ εξακολούθηση». Ο δε 50χρονος, που στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για σωρεία κακουργημάτων (βιασμούς, θανατηφόρα σωματική βλάβη, ναρκωτικά, παράνομη οπλοκατοχή), τώρα κατηγορείται επιπλέον και για απείθεια, καθώς όταν πήγαν οι αστυνομικοί να τον συλλάβουν πήδηξε από τον τέταρτο όροφο του σπιτιού του και εξαφανίστηκε. Οι δύο φοιτητές δεν συνελήφθησαν καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτοφώρου διαδικασίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει εάν οι τρεις υβριστές είχαν οποιαδήποτε σχέση με τον Γιακουμάκη ή με την παρέα των Κρητικών που θεωρούνται υπεύθυνοι του bullying. Δεν έχει εξακριβωθεί εάν γνώριζαν με κάποιο τρόπο τα βασανιστήρια που υφίστατο ο 20χρονος.

Από την Εγκληματολογική Υπηρεσία ερευνώνται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές των κατηγορούμενων προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν οποιαδήποτε επικοινωνία με τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Κανένας τους πάντως δεν έχει ζήσει στα Γιάννενα.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ψάχνει τώρα ποιος είναι ο διαχειριστής του επίμαχου μπλογκ, το οποίο κατέβασε αμέσως η Google. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Μανώλη Σφακιανάκη, στο ίδιο μπλογκ πολύ συχνά ανέβαιναν σχόλια που υποκινούσαν το μίσος, ακόμα και τη βιαιοπραγία, κατά ομάδων ατόμων. Με αίτημα προς τις εταιρείες διαδικτύου του εξωτερικού ζητήθηκε να διατηρηθούν τα ηλεκτρονικά ίχνη των άγνωστων δραστών για τυχόν δικαστική χρήση.