20 Μάρτιος 2015, 14:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάρτιος 2015, 18:05

Διαμαρτύρεται και απειλεί με νέα NOTAM η Τουρκία

  • Νέες παραβιάσεις από τους Τούρκους στο Αιγαίο

Δυναμιτίζει και πάλι το κλίμα στο Αιγαίο η Τουρκία, με την πρόθεσή της για νέα NOTAM. Οι πιέσεις της προς την ελληνική πλευρά τις τελευταίες ώρες για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δημιουργούν ένταση καθώς (όπως διαρρέει από την Άγκυρα), σε αντίθετη περίπτωση θα δεσμεύσει και πάλι μεγάλες περιοχές του Αιγαίου, την πρώτη Απριλίου!

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις 7 Μαρτίου την έναρξη των συζητήσεων, δηλαδή λίγο μετά την αποκλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε από τη γνωστή NOTAM, με την οποία δέσμευε περιοχές του Αιγαίου για χρήση ως πεδίο βολής μέχρι το τέλος του έτους, στην οποία περιλαμβάνονταν και χωρικά ύδατα, αλλά και έδαφος της Λήμνου. Η συγκεκριμένη βέβαια αποσύρθηκε μετά τη σοβαρή ελληνική αντίδραση.

Η Άγκυρα στις 7 Μαρτίου είχε προβεί σε αυστηρό διάβημα προς τον Έλληνα πρέσβη στην τουρκική πρωτεύουσα, το οποίο όμως απορρίφθηκε.

Παράλληλα η Τουρκία έθετε επιτακτικά το θέμα των ΜΟΕ. Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι ενώ υπήρχε συμφωνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του Μαρτίου, η Αθήνα την αθέτησε και ουσιαστικά ζήτησε τελεσιγραφικά την έναρξη των συνομιλιών από την 1η Απριλίου. Η Άγκυρα προτείνει την κατάργηση όλων των πεδίων βολής ή να έχει τον ίδιο αριθμό με την Ελλάδα, δηλαδή τρία πεδία, αξίωση όμως που δεν δέχονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας στην Αθήνα.