19 Μάρτιος 2015, 19:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάρτιος 2015, 19:33

Τι επιθυμεί η Αθήνα από την επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών

  • Τι είπαν στο τηλέφωνο Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ
    Φωτ.: Olivier Hoslet (EPA)

Μια θετική πολιτική κατεύθυνση επιθυμεί η ελληνική πλευρά από την επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών, αμέσως μετά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις 22:30 ώρα Ελλάδας. Αν και η Γερμανίδα καγκελάριος διαμήνυσε ότι «κανείς δεν μπορεί να περιμένει μια λύση ήδη από σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες ή τη Δευτέρα το βράδυ [στη συνάντηση στο Βερολίνο]», ο Γάλλος πρόεδρος σε σύντομη συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα του είπε ότι «σήμερα πρέπει να υπάρξει λύση». Ανοιχτό παραμένει το αν της μίνι σύσκεψης (στην οποία θα είναι και οι Τουσκ, Ντάισελμπλουμ, Γιούνκερ, Ντράγκι), θα προηγηθούν διμερείς συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τη συμφωνία του Eurogroup και ότι θα προωθήσει το μεταρρυθμιστικό πακέτο της λίστας Βαρουφάκη μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν έως τις 20 Απριλίου.

Η Αθήνα αναμένεται να ζητήσει και την αποσαφήνιση ορισμένων ζητημάτων που θεωρούνται «ομιχλώδη». Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται για ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος. Όπως σχολίαζαν «δεν μπορούν να μας ζητάνε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Στην επταμερή συνάντηση ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι είναι ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και σχετίζεται με την ΕΚΤ.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει να εξεταστούν οι υπάρχουσες δυνατότητες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ταμειακής ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου. Η ελληνική πλευρά προτείνει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, την εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs) και την άρση της απόφασης της ΕΚΤ να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα.