19 Μάρτιος 2015, 18:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2015, 17:32

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στην Τυνησία

  • Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στην Τυνησία
    Ένα ματωμένο μονοπάτι στο πεζοδρόμιο κοντά στην είσοδο του Μουσείου Μπάρντο στην Τύνιδα (φωτ.: Mohamed Messara / EPA)

Σε ηχογραφημένη ανακοίνωση που μεταδόθηκε μέσω διαδικτύου το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Μουσείο Μπάρντο στην Τύνιδα που κόστισε τη ζωή σε 23 ανθρώπους. Στο μήνυμά τους οι τζιχαντιστές εξαίρουν τους δύο δράστες τους οποίους χαρακτηρίζουν «ιππότες του Ισλαμικού Κράτους» και απειλούν ότι θα εξαπολύσουν και άλλες επιθέσεις στην Τυνησία.

Την ίδια ώρα, ο στρατός που έχει αναπτυχθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις, συνέλαβε τον πατέρα και την αδερφή του ενός από τους τρομοκράτες. Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρει ότι το όνομα του είναι Χάτεμ αλ Χασνάουι και ότι η σύλληψη έγινε στο σπίτι τους.

Νωρίτερα οι Αρχές της Τυνησίας είχαν ανακοινώσει ότι έχουν προχωρήσει στη σύλληψη εννέα ατόμων τα οποία με κάποιον τρόπο σχετίζονται με την αιματηρή επίθεση –χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ο τρόπος και ο βαθμός εμπλοκής τους.

Η χθεσινή επίθεση εναντίον ξένων τουριστών είναι η πιο αιματηρή των τελευταίων 13 ετών. Έρχεται μάλιστα σε μια εποχή που η χώρα προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της μετά την Αραβική Άνοιξη.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ αναμένεται να μεταβεί αύριο το βράδυ στην Τύνιδα. Θα συναντηθεί με τον Τυνήσιο ομόλογό του και θα εξετάσουν από κοινό το σύνολο των μέτρων που πρέπει να ενισχυθούν και άλλο, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών για την πάταξη της τρομοκρατίας.