19 Μάρτιος 2015, 15:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάρτιος 2015, 14:53

Ερντογάν προς Αρμενίους: Φέρτε αποδείξεις για τη Γενοκτονία

  • Φραστική επίθεση Ερντογάν σε Πούτιν και Ακιντζί

Βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη στα εγκαίνια έκθεσης για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά δεν παρέλειψε να κάνει επίθεση στους Αρμενίους της διασποράς. Ο Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις εκδηλώσεις που κορυφώνονται για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, τους κάλεσε να παρουσιάσουν έγγραφα που να αποδεικνύουν τη σφαγή. «Αρμένιοι της διασποράς, τα δικά μας έγγραφα είναι εδώ», είπε δείχνοντας γύρω του το χώρο όπου φιλοξενούνται αρχεία από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η αρμενική διασπορά προσπαθεί να ενσταλάξει μίσος εναντίον της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο «μέσω εκστρατειών για την ισχυριζόμενη Γενοκτονία». Τόνισε δε ότι αυτές οι προσπάθειες έχουν ενταθεί με αφορμή τη φετινή επέτειο.

Ερντογάν: Δώσαμε εκατομμύρια διαβαθμισμένα έγγραφα. Καλούμε τους Αρμενίους της διασποράς, το Ερεβάν και τρίτες χώρες να κάνουν το ίδιο για να βρουν την αλήθεια οι ιστορικοί.

Πάγια θέση της Τουρκίας είναι ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων κατά τη διάρκεια των μαζικών απελάσεων έχει διογκωθεί, ενώ εκείνοι που σκοτώθηκαν το 1915 και το 1916 είναι θύματα του Α΄ ΠΠ και όχι θύματα Γενοκτονίας.

«Την ίδια περίοδο οι μουσουλμάνοι ήταν θύματα σφαγών στα Βαλκάνια και στην Υπερκαυκασία. Στην Ανατολία υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τους οποίους έβλαψαν οι Αρμένιοι· τόσοι  όσοι οι Αρμένιοι που βλάφτηκαν», λέει ο Ερντογάν.