18 Μάρτιος 2015, 17:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2015, 17:58

Τρομοκρατική επίθεση σε μουσείο στην Τυνησία

  • Τρομοκρατική επίθεση σε μουσείο στην Τυνησία
    Φωτ.: Μοhament Messara (EPA)

Δεκαεννέα νεκροί, ανάμεσα τους οι δύο δράστες της επίθεσης και ένας αστυνομικός που σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυροβολισμών, είναι ο τραγικός απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μουσείο Μπάρντο στην Τύνιδα. Την ώρα της επίθεσης μέσα στο μουσείο βρίσκονταν περίπου 100 επισκέπτες· ανεπιβεβαίωτο παραμένει το πόσοι από αυτούς κρατήθηκαν τελικά όμηροι.

Οι Αρχές της Τυνησίας επιβεβαιώνουν ότι οι 17 από τους νεκρούς είναι τουρίστες. «Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν Πολωνοί, Ιταλοί, Γερμανοί και Ισπανοί», είπε ο πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ. «Ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ» είπε για τους δράστες, τους οποίους αποκάλεσε τρομοκράτες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας.


Για αρκετές ώρες οι δύο δράστες κράτησαν άγνωστο αριθμό ομήρων μέσα στο μουσείο (φωτ.: Mohamed Messara / EPA)

Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες διακρίνονται δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι αλλοδαποί και ένας άνδρας που κρατάει ένα παιδί, να τρέχουν για να βρουν καταφύγιο ενώ την ίδια ώρα οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβολούσαν στον αέρα για να καλύψουν τη διαφυγή τους. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Wataniya 1 διαβεβαίωσε ότι όλοι οι επισκέπτες του μουσείου έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια από το χώρο.

Το Μουσείο Μπάρντο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Κοινοβούλιο. Φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες συλλογές ψηφιδωτών και αρχαιοτήτων στον κόσμο.

Μετά την επανάσταση του 2011 και την ανατροπή του πρώην προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι, ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις έκαναν την εμφάνισή τους στην Τυνησία. Περίπου 60 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τους ενόπλους, κυρίως κοντά στα σύνορα με την Αλγερία όπου δρα μια οργάνωση η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα.