18 Μάρτιος 2015, 16:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2015, 16:28

Ανέκδοτα ντοκουμέντα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στο Βατικανό

  • Ανέκδοτα ντοκουμέντα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στο Βατικανό
    Έλληνες και Αρμένιοι υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τη Σμύρνη
  • Ομογενής γερουσιαστής θέλει να φέρει το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων στο Κογκρέσο
    Αρμένια σε μια από τις πορείες θανάτου

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 2.000 σελίδες ανέκδοτων ντοκουμέντων που σχετίζονται με τη Γενοκτονία των Αρμενίων ανακάλυψε ο Γερμανός ιστορικός Μίχαελ Χέσεμαν στα μυστικά αρχεία του Βατικανού.

Μέχρι σήμερα οι πηγές πληροφόρησης που είχαν οι ερευνητές για το θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι τα γερμανικά κρατικά αρχεία, στα οποία περιλαμβάνονται εκθέσεις από αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων και διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι αναφορές Αμερικανών διπλωματών καθώς επίσης και οι εκθέσεις που είχε συντάξει ο περίφημος Αμερικανός πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη Χένρι Μοργκεντάου αλλά και πολλοί Βρετανοί, Γάλλοι και Ιταλοί συνάδελφοί του στην Τουρκία.

Γι’ αυτό και ο εντοπισμός των άγνωστων ντοκουμέντων χιλιάδων σελίδων στην καρδιά του Βατικανού «αποτελούν μιας πρώτης τάξεως νέα πηγή πληροφοριών» δήλωσε στον ιστότοπο Zenit.org ο διάσημος ιστορικός, που έχει πρόσβαση στα μυστικά αρχεία του Βατικανού από το 2008 και ετοιμάζεται να εκδώσει σχετικό βιβλίο.


Αρμένια περιμένει το καράβι στο λιμάνι του Πειραιά με προορισμό τη Σοβιετική Αρμενία

Τι του προκάλεσε το ενδιαφέρον

Όπως αποκάλυψε, άρχισε να ενδιαφέρεται για τη Γενοκτονία όταν κατά την έρευνά του διάβασε μια επιστολή του αρχιεπισκόπου Κολωνίας, καρδινάλιου φον Χάρτμαν, που συντάχθηκε το 1913 και απευθυνόταν στον Γερμανό Καγκελάριο του Ράιχ.

Ο αρχιεπίσκοπος ζητούσε την υποστήριξη της Γερμανίας για να αποτραπεί μια νέα Γενοκτονία των Αρμενίων μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Τουρκία.

Η Καγκελαρία δεν έκανε τίποτα, αρνήθηκε και συγκάλυψε όλα όσα ακολούθησαν εις βάρος του αρμενικού λαού.

Χρόνια αργότερα, το 1939, ο Αδόλφος Χίτλερ διέπραξε απίστευτες αγριότητες εις βάρος των Πολωνών και των Εβραίων. 

Πεποίθηση του Χέσεμαν είναι ότι εάν δεν είχε συγκαλυφθεί η Γενοκτονία των Αρμενίων, ίσως να είχε αποφευχθεί ακόμα και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων!

Τα γεγονότα

Τα ευρήματα του Μίχαελ Χέσεμαν (φωτο) δεν διαφέρουν από όλα όσα ήδη γνωρίζουμε για τις εθνοκαθάρσεις που εξαπέλυσαν οι Οθωμανοί Τούρκοι το 1915. Απλώς ενισχύουν όλα αυτά που αρνείται η Άγκυρα, ότι δηλαδή 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι και 1.000.000 Έλληνες και Ασσύριοι σφαγιάστηκαν σαν ζώα.

Οι Τούρκοι χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία –που δεν ντρέπονται να την φιλοξενούν και στα επίσημα βιβλία ιστορίας τους– ότι οι Αρμένιοι ήταν προδότες και με τα όπλα που φύλασσαν στα σπίτια τους ετοίμαζαν εξέγερση για την ανατροπή του πολιτικού καθεστώτος, προχώρησαν στο αποτρόπαιο έγκλημα.

Οι άνδρες συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, εκτοπίστηκαν, και στο τέλος κάποιοι από όσους άντεξαν, σφαγιάστηκαν. Οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά υποχρεώθηκαν να πάνε σε πορείες θανάτου μέχρι τον τόπο μετεγκατάστασής τους. Περπατούσαν χιλιόμετρα διασχίζοντας την περιοχή της Ανατολίας, συχνά χωρίς φαγητό και νερό. Βιάστηκαν ακόμα και οι καλόγριες που ήταν μαζί τους, ληστεύτηκαν, και μόλις το 5% αυτών επέζησε.


Μερικά από τα ορφανά παιδιά που έχασαν τους γονείς τους την περίοδο της Γενοκτονίας

Οι περίπου 350.000 επιζώντες έφθασαν στην έρημο της Συρίας και εγκαταστάθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Τους άφησαν χωρίς νερό και φαγητό, με τις μεταδοτικές ασθένειες να τους θερίζουν. Έξι μήνες μετά, οι νέοι επιζώντες στάλθηκαν σε πορείες θανάτου για ακόμα μία φορά. Στο τέλος επέζησαν μόνο λίγες δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι. Οι περισσότεροι ήταν ορφανά.

Πολλά παιδιά δολοφονήθηκαν από τις ίδιες τις μητέρες τους που ήθελαν να τα... σώσουν για να μην υποφέρουν.  Οι αυτοκτονίες ήταν μια καθημερινότητα. Οι ντόπιοι πληθυσμοί, στις περιοχές όπου έφθαναν οι Αρμένιοι, διατάσσονταν να μην πίνουν νερό από τον Τίγρη και τον Ευφράτη, επειδή υπήρχε κίνδυνος να είναι μολυσμένο από τα χιλιάδες πτώματα.

Ποιο το κίνητρο της Γενοκτονίας;

Ο Μίχαελ Χέσεμαν πιστεύει ότι οι Αρμένιοι δεν δολοφονήθηκαν επειδή ήταν Αρμένιοι αλλά επειδή ήταν χριστιανοί. Εξάλλου, όπως λέει, σε πολλές Αρμένιες γυναίκες προτάθηκε να αλλαξοπιστήσουν προκειμένου να γλιτώσουν το  θάνατο και το έκαναν. Κάποιες παντρεύτηκαν Τούρκους, άλλες πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα ή έγιναν πόρνες σε οίκους ανοχής, ωστόσο επέζησαν. «Για τον ίδιο λόγο δολοφονήθηκαν και άλλοι χριστιανικοί λαοί, Ασσύριοι και Έλληνες» τόνισε.

Αναφερόμενος στο εάν θα πρέπει ό,τι συνέβη την οθωμανική περίοδο να το αποκαλούμε «γενοκτονία», ο Γερμανός ιστορικός είπε ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θεωρεί γενοκτονία τις μαζικές δολοφονίες εις βάρος μιας ομάδας ή ενός λαού ακόμα και για θρησκευτικούς λόγους. Συνεπώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χριστιανικοί πληθυσμοί επί οθωμανικής αυτοκρατορίας υπέστησαν γενοκτονία.