18 Μάρτιος 2015, 12:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Απρίλιος 2015, 18:32

Νέα διάταξη για το bullying φέρνει ο υπουργός Δικαιοσύνης

  • Έρχεται το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια
    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Διευκρινήσεις σχετικά με τη νέα διάταξη για το bullying, που περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στο Mega. Σύμφωνα με τον Νίκο Παρασκευόπουλο, ο υπάρχων Ποινικός Κώδικας δεν καλύπτει τα ενήλικα θύματα.

Ο νόμος τιμωρεί την πρόκληση κακώσεων σε ανθρώπους με συνεχή σκληρή συμπεριφορά αλλά αφορά μόνο θύματα κάτω των 17 ετών. «Έχουμε ακόμα και ηλικιωμένους που είναι θύματα συνεχούς σκληρής συμπεριφοράς», εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Δεύτερη αδυναμία του Κώδικα είναι ότι αναφερόταν σε κακώσεις της υγείας, αλλά όχι στην υγεία τη σωματική και την ψυχική, γενικότερα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο σχολικό bullying, ο Ν. Παρασκευόπουλος εκτίμησε ότι «είναι πιθανό να χρειαστούν και άλλες διατάξεις».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την αποφυλάκιση κρατουμένων με μεγάλα ποσοστά αναπηρίας και σοβαρά προβλήματα υγείας, υπογράμμισε ότι «κανείς δεν βγαίνει αυτομάτως αλλά μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει τον αντίστοιχο χρόνο κράτησης».

Ερωτηθείς για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού και κατά πόσο η διάταξη τον «φωτογραφίζει», ο υπουργός διευκρίνισε ότι θεσπίστηκαν γενικά κριτήρια. Είπε μάλιστα ότι ο ίδιος επισκέφθηκε το νοσοκομείο του Κορυδαλλού όπου βρήκε ανθρώπους «σε πολύ άσχημη κατάσταση».