18 Μάρτιος 2015, 11:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2015, 12:27

Φρανκφούρτη: Φωτιές και επεισόδια σε διαδήλωση κατά της λιτότητας (φωτο-βίντεο)

  • Φρανκφούρτη: Φωτιές και επεισόδια σε διαδήλωση κατά της λιτότητας (φωτο-βίντεο)
    Φωτ.: Βoris Roessler (EPA)

Χιλιάδες αστυνομικοί, υδροφόρες και ελικόπτερα επιστρατεύει η αστυνομία της Φρανκφούρτης προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα διαδηλωτών που έδειξαν από… νωρίς τις διαθέσεις τους με φωτιές και επεισόδια στους δρόμους της πόλης.

Από νωρίς χιλιάδες άνθρωποι, με πρόσκληση του αντικαπιταλιστικού κινήματος «Blockupy», συγκεντρώθηκαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική λιτότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αφορμή τα σημερινά εγκαίνια της νέας υπερπολυτελούς έδρας της, που σύμφωνα με πληροφορίες κόστισε 1,3 δισ. ευρώ!

«Βασικός λόγος της κινητοποίησης είναι ότι η ΕΚΤ είναι μέρος της τρόικας και η τρόικα είναι υπεύθυνη για τις πολιτικές λιτότητας που έσπρωξαν πολλούς στη φτώχεια», δηλώνει ο Ούλριχ Βίλκεν, ένας εκ των διοργανωτών της διαδήλωσης.

Αποκλεισμένοι δρόμοι, οδοφράγματα, ρίψεις νερού και καμένα περιπολικά συνθέτουν το σκηνικό έντασης, που καλύπτεται σε απευθείας συνδέσεις από το γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Η αστυνομία ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι συνέλαβε 350 άτομα· οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πέτρες και 80 δέχθηκαν επίθεση με σπρέι.

Και το δημαρχείο της πόλης έγινε  στόχος επιθέσεων των διαδηλωτών, που πέταξαν πέτρες και έσπασαν τζάμια στο ισόγειο του κτηρίου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και μπήκαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, που έρχονται σε συνέχεια των πρόσφατων διαδηλώσεων στην Κύπρο, περιμένουν τουλάχιστον 10.000 άτομα, ανάμεσά τους και 800 που έρχονται από το Βερολίνο με ειδικά ναυλωμένο τρένο. Στη Φρανκφούρτη θα φτάσουν και 60 λεωφορεία από 39 ευρωπαϊκές πόλεις. 

Gallery