17 Μάρτιος 2015, 18:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάρτιος 2015, 18:16

Μαξίμου: Είχατε σχεδιάσει την πιστωτική ασφυξία της κυβέρνησης

  • Μαραθώνια η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνει η κυβέρνηση με αφορμή τη μαύρη τρύπα στα δημοσιονομικά. Σε non paper το Μαξίμου μιλά για περίσσευμα θράσους αναφερόμενο στα δύο κόμματα τα οποία κατηγορεί ότι είχαν σχεδιάσει τη δημοσιονομική και πιστωτική ασφυξία της νέας κυβέρνησης ποντάροντας σε μια «αριστερή παρένθεση».

Δίνοντας στη συνέχεια στοιχεία της πορείας των εσόδων τονίζει ότι στους πρώτους 11 μήνες του 2014 τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν χαμηλότερα κατά  920 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ένα μήνα μετά, στο τέλος του 2014, η υστέρηση των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού έφτασε τα 3,5 δισ. ευρώ. 

Κατά την κυβέρνηση σε 30 μέρες η «μαύρη τρύπα» των εσόδων αυξήθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ.

Και το Μαξίμου συνεχίζει λέγοντας ότι «τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2014 ήταν σύμφωνα με τη ΝΔ 2,6 δισ. ευρώ. Αυτό που δεν λέει, όμως», υποστηρίζει η κυβέρνηση, «είναι ο τρόπος με τον οποίο το κατάφερε. Αυτός δεν είναι άλλος από το δανεισμό!».

Στο non paper αναφέρεται ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τον Μάρτιο του 2014 ξεκίνησε να δανείζεται από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, μέσω repos. Ο αρχικός στόχος που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές ήταν το ποσό από αυτά τα δάνεια να μην ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στο τέλος του 2014 το ποσό των δανείων από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έφτασε τα 8,6 δισ. ευρώ.