17 Μάρτιος 2015, 20:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάρτιος 2015, 19:09

«Παράδοξη Πατρίδα»: Η συγκλονιστική ιστορία της οικογένειας Χαϊτίδη σε ντοκιμαντέρ

  • «Παράδοξη Πατρίδα»: Η συγκλονιστική ιστορία της οικογένειας Χαϊτίδη σε ντοκιμαντέρ
    Ο σκηνοθέτης Νίκος Ασλανίδης παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Παράδοξη Πατρίδα»

Τη συγκλονιστική ιστορία της οικογένειας των Πόντιων προσφύγων του Στάθη Χαϊτίδη φέρνει στην κινηματογραφική οθόνη ο Νίκος Ασλανίδης. Ο γνωστός σκηνοθέτης παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Παράδοξη πατρίδα, που θα προβληθεί στο 17ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου 2015. Η ιστορία είναι πραγματικά συγκλονιστική. 

Την περίοδο της γερμανικής Κατοχής, ο Στάθης Χαϊτίδης ήταν μόλις οκτώ ετών και είδε τους Ναζί με τους Έλληνες συνεργάτες τους (τον Απρίλιο του 1944) να μπαίνουν στο χωριό του, στους Πύργους Πτολεμαΐδας, και να θανατώνουν συνολικά 353 κατοίκους. Άλλους τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ, άλλους τους έκαψαν ζωντανούς! Ανάμεσά τους ήταν η 28χρονη μητέρα του, η γιαγιά του και τα τέσσερα αδέλφια του, ηλικίας από ενάμιση έως δέκα ετών.

Ο ίδιος κατάφερε να γλιτώσει χάρη στον πατέρα του που τον πήρε μαζί του. Κατέφυγαν στο όρος Βέρμιο, όπου επιβίωσαν τρώγοντας για καιρό φύλλα και ρίζες δένδρων. Οι δυσκολίες τους συνεχίστηκαν και μετά την Κατοχή. Την περίοδο του Εμφυλίου ο πατέρας του συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο επειδή στην κατοχή του βρέθηκε ένα πιστόλι με έξι σφαίρες.

Λίγο πριν εκτελεστεί συντάσσει και αφήνει γράμμα, με το οποίο ζητάει από τον γιο του να σπουδάσει! Ο μικρός Στάθης πηγαίνει στα χωριά της Νάουσας, όπου μεγαλώνει κοντά στη θεία του. Εκεί μαθαίνει γράμματα και τελειώνει το Γυμνάσιο. Πρόθεσή του είναι να πραγματοποιήσει την επιθυμία του πατέρα του, αλλά συναντά πολλά εμπόδια καθώς τον καταδιώκει η στάμπα του αριστερού. Παίρνει την απόφαση να ταξιδέψει στη Γερμανία, όπου τη δεκαετία του 1950 χιλιάδες Έλληνες καταφεύγουν ως οικονομικοί μετανάστες.

Με κόπους και θυσίες καταφέρνει να συνδυάσει το μεροκάματο (σε δύσκολες δουλειές) με τις σπουδές και γίνεται οδοντίατρος.

Λίγο καιρό αργότερα η μοίρα τού παίζει ακόμα χειρότερο παιχνίδι: Την περίοδο της Χούντας αναπτύσσει αντιδικτατορική δράση και του αφαιρείται το ελληνικό διαβατήριο, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη… Γερμανία, παρόλο που μερικά χρόνια νωρίτερα είχε χάσει την οικογένειά του από τους Γερμανούς…

Ο Στάθης δημιουργεί το δικό του σπιτικό, με πέντε παιδιά (δυο κορίτσια και τρία αγόρια), ακριβώς όπως και ο πατέρας του, και μάλιστα τους έδωσε τα ονόματα των αδικοχαμένων αδελφών του.

Συντελεστές:

  • Σκηνοθεσία-παραγωγή: Νίκος Ασλανίδης
  • Διεύθυνση φωτογραφίας: Γεώργιος Ασλανίδης
  • Μοντάζ: Παναγιώτης Σκούρτης
  • Μουσική: Αλέξης Μπιτλής
  • Οργάνωση παραγωγής: Νίκη Φωτιάδου

Προβολές: Λιμάνι, Αποθήκη Δ΄, αίθουσα «Tonia Marketaki» | Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015 στις 20:00, Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 στις 12:30.