19 Μάρτιος 2015, 10:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτέμβριος 2015, 16:59

«Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Κλείνει 50 χρόνια και γιορτάζει

  • «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Κλείνει 50 χρόνια και γιορτάζει

Με μια σειρά εκδηλώσεις, στις οποίες θα γίνει συγκερασμός του πολιτιστικού, του θρησκευτικού και του ιστορικού στοιχείου, γιορτάζει φέτος τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα».

Οι εκδηλώσεις θα καλύπτουν ευρύ φάσμα επιστημονικών, καλλιτεχνικών και άλλων ενδιαφερόντων, χωρίς να λείπουν δημιουργικές δράσεις για τα παιδιά μέσα από τις οποίες θα μάθουν πράγματα για την υπερχιλιόχρονη ιστορία της μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στον Πόντο, καθώς και για το ομώνυμο μοναστήρι που ανιστορήθηκε στο Ροδοχώρι Νάουσας από το σωματείο.


Από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του 2014

Όπως αποκαλύπτει στο pontos-news.gr η γενική γραμματέας του σωματείου, Εύη Καλπατσινίδου, μετά το καλοκαίρι θα διοργανωθεί συνέδριο επιστημονικού χαρακτήρα, στο οποίο θα αναλυθεί η γεφύρωση του πολιτιστικού και του θρησκευτικού στοιχείου, η οποία επιτυγχάνεται στο Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα».

«Θέλουμε να δούμε πώς πετυχαίνουν τη βιωσιμότητά τους οι φορείς που γεφυρώνουν το πολιτιστικό και το θρησκευτικό στοιχείο. Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο και θα είναι καινοτόμο».

Εικαστικοί καλλιτέχνες θα κληθούν να φιλοξενηθούν το καλοκαίρι στον ξενώνα της μονής, προκειμένου να νιώσουν οικεία με το χώρο και να δημιουργήσουν έργα σχετικά με τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα. Τα έργα των καλλιτεχνών θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα διοργανώσει το σωματείο.

Ιστορικό χαρακτήρα θα έχει η έκθεση που θα διοργανωθεί με φωτογραφίες, αντικείμενα κτλ. σχετικά με τη μονή στον Πόντο, αλλά και με την ομώνυμη εκκλησία στο Ροδοχώρι Νάουσας. Η κ. Καλπατσινίδου μέσα από το pontos-news.gr καλεί πολίτες που κατέχουν οτιδήποτε σχετίζεται με τη μονή να το δανείσουν στο σωματείο: «Ακόμα και μια οικογενειακή φωτογραφία να έχουν, την οποία έβγαλαν στον Πόντο, θα είναι χρήσιμη για την έκθεσή μας. Θα βγάλουμε αντίγραφο και θα την επιστρέψουμε». Η έκθεση θα διοργανωθεί το φθινόπωρο ή στο τέλος του χρόνου.


Από τα ιερά κειμήλια του Πόντου: Η ζώνη του μητροπολίτη Τραπεζούντος Ανανία (1774), μοναχού του Περιστερεώτα

Στα σχέδια του συλλόγου περιλαμβάνονται ακόμα η έκδοση λευκώματος, η δημιουργία ντοκιμαντέρ, η κυκλοφορία επετειακού CD, ένα κυνήγι θησαυρού για παιδιά στο Ροδοχώρι, καθώς και η διοργάνωση παιδικού διαγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού παιδιά θα συνομιλήσουν με παππούδες, θα καταγράψουν τις εμπειρίες τους από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και οι καλύτερες μαρτυρίες θα βραβευθούν.

Θεματικό χαρακτήρα θα έχει φέτος η πανήγυρις που διοργανώνεται κάθε χρόνο, την ημέρα εορτής του αγίου, στο Ροδοχώρι. Όπως λέει η κ. Καλπατσινίδου, η πανήγυρις θα είναι αφιερωμένη φέτος στην Γαλίαινα του Πόντου, όπου βρίσκεται το μοναστήρι. Στο πλαίσιο του πανηγυριού θα δοθεί και ποντιακή θεατρική παράσταση με γνωστούς Πόντιους ηθοποιούς.


Η ιστορική Μονή Περιστερεώτα στον Πόντο

Κορωνίδα των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η μεγάλη καλλιτεχνική εορταστική εκδήλωση με εξέχοντες Πόντιους καλλιτέχνες.

Το σωματείο
Το 1965 δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» (Ολύμπου 78), προκειμένου να κρατήσει ζωντανή στην Ελλάδα τη μνήμη της ομώνυμης ιεράς μονής, η οποία ιδρύθηκε το 752 μ.Χ. στην Γαλίαινα του Πόντου, 30 χλμ από την Τραπεζούντα. Οραματιστής και πρωτεργάτης στην ίδρυση του σωματείου ήταν ο δικηγόρος Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ενώ το 1968 η ιερά μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ανιστορήθηκε από το σωματείο στο Ροδοχώρι Νάουσας. Τριάντα χρόνια μετά, το 1998, το σωματείο γιόρτασε τα 1.200 χρόνια συνεχούς λειτουργία της ιεράς μονής.  Στόχος του σωματείου είναι ο ναός να στελεχωθεί από μοναχούς και να μετατραπεί σε ανδρική μονή.

Στο Ροδοχώρι δίπλα στο ναό υπάρχει τριώροφος ξενώνας, ο οποίος διαθέτει χώρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπου φιλοξενείται και μέρος της βιβλιοθήκης του σωματείου. Στο Ροδοχώρι φυλάσσονται επίσης κειμήλια και λείψανα αγίων.


Από τα ιερά κειμήλια του Πόντου: Άγιο δισκοπότηρο και επιστήθιος σταυρός

Από το 1995 το σωματείο διαθέτει και ερευνητικό κέντρο, με σκοπό τη μελέτη του ποντιακού και του μικρασιατικού ελληνισμού και τη διάσωση της παράδοσης και της ιστορίας της μονής. Ο Θεοδόσης Κυριακίδης είναι επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου, το οποίο έχει υλοποιήσει τέσσερα ερευνητικά προγράμματα, έχει κάνει διεθνή συνέδρια, εκδόσεις, ομιλίες, διαλέξεις κ.ά.

Το 2010 το Επιστημονικό Κέντρο του σωματείου εξέδωσε το ντοκιμαντέρ Τα χνάρια των Αργοναυτών, το οποίο αποτελεί μια πρώτη επιστημονική προσπάθεια καταγραφής της ποντιακής μνήμης, της παράδοσης και της ιστορίας.

Τέλος, εδώ και πέντε χρόνια το Ερευνητικό Κέντρο, σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, διοργανώνει  πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό με θέμα την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου.

Για πάνω από 15 χρόνια ο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας» ενισχύει οικονομικά τη λειτουργία ελληνικού σχολείου στην Τιφλίδα.

«Το σωματείο μας βρίσκεται σε μια περίοδο εξωστρέφειας και γι’ αυτόν το λόγο ερχόμαστε κοντά με άλλους συλλόγους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας καλούμε κι άλλους συλλόγους. Ο σύλλογός μας μπορεί να μη διαθέτει χορευτικό, λόγω του διαφορετικού χαρακτήρα του, όμως δεν υποτιμούμε τους χορούς μας. Τους τιμούμε κάθε χρόνο, αφού καλούμε χορευτικά από άλλους συλλόγους στην πανήγυρι», μας λέει η κ. Καλπατσινίδου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης