29 Ιούνιος 2013, 10:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:26

Οι άξιοι συνεχιστές τις Ποντιακής παράδοσης ξεσήκωσαν το παιδικό φεστιβάλ!

  • Οι άξιοι συνεχιστές τις Ποντιακής παράδοσης ξεσήκωσαν το παιδικό φεστιβάλ!

Οι άξιοι συνεχιστές τις Ποντιακής παράδοσης ξεσήκωσαν το 2ο παιδικό φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Γουμένισσα. Μικροί χορευτές από τον Σύλλογο Ποντίων Γουμένισσας «Διογένης ο Σινωπεύς» ξεδίπλωσαν το χορευτικό τους ταλέντο και καταχειροκροτήθηκαν από τον κοινό.

Ένα πανόραμα από χορούς και μουσική της ελληνικής παράδοσης, περιλάμβανε το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας, με μια μεγάλη υπαίθρια εκδήλωση, το Σάββατο 22 Ιουνίου.

Εκατοντάδες παιδιά χάρισαν και φέτος αγάπη και ελπίδα μέσα από τη χορευτική τους έκφραση, ζωγραφίζοντας με κινήσεις ήχους και χαρούμενα χρώματα τη ζωή όπως τη θέλουμε και την ονειρευόμαστε. Μέσα από το φεστιβάλ κράτησαν ζωντανά ήθη και αξίες και ύμνησαν την παράδοση του παρελθόντος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πομπή των συλλόγων που συμμετείχαν οι οποίοι διασχίζοντας την οδό Άνω Βοδενών, ακολουθούμενοι από τα χάλκινα της Γουμένισσας, τερμάτισαν στον προαύλιο  χώρο του παρεκκλησίου του Αγίου Τρύφωνα. Μόλις εμφανιζόταν ο κάθε σύλλογος επί σκηνής και ενώ διάβαζαν το ιστορικό του, προβάλλονταν σε γιγαντοοθόνη εικόνες και βίντεο από παλαιότερες εκδηλώσεις του. Οι μικροί πρωταγωνιστές της εκδήλωσης έδωσαν το κάτι παραπάνω από τον εαυτό τους για την προβολή της παράδοσης, ξεδίπλωσαν το χορευτικό τους ταλέντο ενώ το πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε τους καταχειροκρότησε.

«Στις προτεραιότητες μας έχουμε τη διοργάνωση ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες πέρα από την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου κάθε τόπου, ενισχύουν τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης και προσθέτουν κύρος στη Γουμένισσα και στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος κ. Αστέριος Τάτσης.
Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, ο σύλλογος έδωσε βήμα στις καλλιτεχνικές ανησυχίες των παιδιών, στάθηκε συμπαραστάτης δίπλα τους και συνεχίζει με κάθε τρόπο να τους δίνει κίνητρα για δημιουργία και έκφραση, μέσα από τις πολιτιστικές δράσεις.

Την παρουσίαση ανέλαβαν η κ. Ε. Λεονταρίδου και η κ. Π. Γκίζα ενώ οι κ. Αλ. Δίγκας, Γρ. Δίγκας, Χ. Γευγελής και Β. Ζώρας πλαισίωσαν μουσικά την εκδήλωση.
Πολιτιστικοί  σύλλογοι της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν χορούς από τη Θράκη, τη Μακεδονία τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος « Άγιος Τρύφων » Γουμένισσας
Πολιτιστικός Σύλλογος «Αριστοτέλης Μεσημερίου»
Πολιτιστικός Σύλλογος Μανδρών
Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καλλίπολης «Σοφία Βέμπο»
Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Πέλλας «Η Ανατολική Ρωμυλία»
Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Πέτρου
Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Πολυκάστρου και Περιχώρων
Σύλλογος  Ποντίων Γουμένισσας «Διογένης ο Σινωπεύς»
Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καλοχωρίου

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος κ. Λαπόρδας, η Αντιδήμαρχος κ. Παλάνη, ο Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Γουμένισσας κ. Αλίρης, ο Περιφερειάρχης Δασών Κιλκίς κ. Παπαδημητρίου, ο πάτερ Χρήστος Γραμματικός, τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Πηγή: eidisis.gr