16 Μάρτιος 2015, 14:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάρτιος 2015, 14:51

Χωρίς ηχητικά ντοκουμέντα το μαύρο κουτί του Norman Atlantic

  • Η εφορία απειλεί με δίωξη αγνοούμενο του Norman Atlantic!
    Φωτ.: Maria Novella de Luca (ΕPA)

Στα τυφλά φαίνεται ότι βαδίζουν οι ερευνητές που έχουν αναλάβει να διαλευκάνουν τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας του «Norman Atlantic».

Δημοσίευμα της Corriere della Sera αποκαλύπτει ότι οι διάλογοι που κανονικά θα έπρεπε να είχαν καταγραφεί στο μαύρο κουτί του πλοίου, δεν υπάρχουν. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σκληρός δίσκος που περιέχει όλο το ηχητικό υλικό έχει καταστραφεί, πιθανώς εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Οι ερευνητές, που βασίζονταν στα δεδομένα του μαύρου κουτιού για να δουν το κατά πόσο τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκκένωση του πλοίου, ζήτησαν ήδη τη βοήθεια εταιρείας ειδικευμένης σε συστήματα πληροφορικής.


Βίντεο από τα γκαράζ 3 και 4 του Norman Atlantic

Δυόμισι μήνες μετά –λέει η εφημερίδα– οι υπεύθυνοι των ερευνών δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εκκενώσουν τα κεντρικά σημεία του πλοίου, στα επίπεδα τρία και τέσσερα, από όπου φαίνεται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά. Θα χρειαστούν ακόμα κάποιες εβδομάδες προκειμένου να ανοίξει η κεντρική πόρτα η οποία έχει παραμορφωθεί εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Ο μέχρι τώρα επίσημος απολογισμός είναι 11 νεκροί και 18 αγνοούμενοι· σε έξι άτομα έχει αποσταλεί δικαστική κλήση για απολογία.

Δύο από τις σορούς που εντοπίστηκαν δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν πρόκειται για μετανάστες (όπως είχε διαρρεύσει).