20 Μάρτιος 2015, 19:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάρτιος 2016, 15:11

Χρύσανθος Θεοδωρίδης: Ο Τυρταίος της ποντιακής παράδοσης

  • 13 χρόνια χωρίς το «αηδόνι του Πόντου» Χρύσανθο Θεοδωρίδη

Μνήμη μου σε λένε Χρύσανθο τιτλοφορείται το βιβλίο του Κ. Φωτιάδη για τον μουσικό που έφυγε από τη ζωή στις 30 Μαρτίου 2005, ο οποίος όμως, όπως λέει ο καθηγητής, «δεν πέθανε, αλλά κοιμάται μέσα μας».

Μεγάλη εκδήλωση στη μνήμη του διοργανώνεται στις 29 Μαρτίου στην «Πύλη Αξιού», εκεί όπου θα παρουσιαστεί και το βιβλίο του Κ. Φωτιάδη, ο οποίος στο προσωπικό του προφίλ ανήρτησε σκέψεις για την απώλεια του Χρύσανθου:

«Ο Χρύσανθος δεν πέθανε, κοιμάται μέσα μας, είναι αυτός που χρωματίζει τα όνειρά μας, αυτός που τραγουδά τη σκέψη μας και μας θυμίζει ότι αυτόν τον καιρό που έχομε πια κερδίσει για το ήθος και την εργατικότητά μας την κοινωνική καταξίωση και την αποδοχή της πλειοψηφίας των συνελλήνων είναι καιρός να απαιτήσομε την ανάδειξη, αξιοποίηση και προστασία της ανεκτίμητης περιουσίας μας που δεν είναι άλλη από την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Ας κλείσομε τα μάτια και ας βυθιστούμε στον αισθαντικό κόσμο του Χρύσανθου.

»Ας δούμε με τα μάτια της δικής του ψυχής το μακρινό τοπίο του Καρς. Ας αφουγκραστούμε μέσα από την πανδαισία των μουσικών του περιηγήσεων τους καημούς των απλών καθημερινών ανθρώπων, των πατεράδων, των παππούδων, που μας κληροδότησαν το όνειρο της πατρίδας. Κι ας ερμηνεύσουμε τις νότες αυτές ως κραυγή του μεγάλου τραγουδιστή που αναρωτιέται μέσα από το φως της μουσικής του: Ως πότε ο σπόρος της ελπίδας θα ανέχεται τις λευκές σελίδες της ιστορίας;

»Σήμερα που έχομε συνθλιβεί μέσα στις στείρες βιοτικές μας μέριμνες, σήμερα που η καθημερινότητα πολεμά την αλήθεια της ιστορίας, και ο ελληνισμός αναζητά τη δική του ταυτότητα μέσα σε ένα ισοπεδωτικό πολιτικό και κοινωνικό οικοδόμημα που συνθλίβει τη σκέψη και υποτάσσει τις όποιες ιδιαιτερότητες σε δεδομένα σχήματα και εθνικιστικές σκοπιμότητες, το αθάνατο τραγούδι του Χρύσανθου αποτελεί για όλους μας μια όαση ελπίδας, ένα φυτώριο προσδοκιών.

»Η συγκινητική συνειδησιακή αφύπνιση του ποντιακού στοιχείου είναι προϊόν της μουσικής του, αφού αυτή θα σημάνει το νικητήριο σάλπισμα.

»Ένα σάλπισμα που θα αποτελέσει ιστορική παρακαταθήκη για όλους τους Πόντιους. Σάλπισμα αυτογνωσίας και αυτοπροσδιορισμού.

»Και ο Χρύσανθος θα βρίσκεται τότε στη θέση του Τυρταίου της ποντιακής μας παράδοσης».

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ29
ΜΑΡΤΙΟΣ
2015
19:00
Μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση για τον Χρύσανθο θα πραγματοποιηθεί στη «Πύλη Αξιού» στη Θεσσαλονίκη...