16 Μάρτιος 2015, 11:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάρτιος 2015, 11:28

Ούτε βήμα πίσω λέει ο Τσίπρας, η Ελλάδα δεν είναι αποικία

  • Τσίπρας: Καμία υποχώρηση σε παράλογες απαιτήσεις
    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε παλαιότερη ομιλία του στη Βουλή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εμφανίζεται βέβαιος ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης με τους εταίρους για τις μεταρρυθμίσεις, και δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει και να υλοποιήσει το πρόγραμμά του «μέχρι κεραίας». Στον απόηχο των κρίσιμων Eurogroup, ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στο Έθνος δηλώνει ότι όσα παρουσιάστηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις έχουν ορίζοντα τετραετίας και ότι η κυβέρνηση φέρνει άμεσα στη Βουλή τα κρίσιμα νομοσχέδια.

«Τα νομοσχέδια που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι αδιαπραγμάτευτα και θα κατατεθούν στη Βουλή άμεσα», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, και προσθέτει: «έχουμε ενημερώσει τους θεσμούς, είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις τους, αλλά στην Ελλάδα ο ελληνικός λαός ψήφισε, εξέλεξε κυβέρνηση να κυβερνά».

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις αλλά και καμία απειλή για τις καταθέσεις στην Ελλάδα. «Τέτοια πράγματα δεν πρέπει να ακούγονται ούτε για αστείο», είπε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι αποικία. Δρόμος επιστροφής στο μνημόνιο δεν υπάρχει.

Σε σχέση με τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου δηλώνει ότι «οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται», ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ότι το ίδιο πρέπει να κάνει και η άλλη πλευρά. «Αν νομίζουν, λοιπόν, ότι θα επιμένουν να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση αυτά που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά, λυπάμαι θα τους απογοητεύσουμε», υπογραμμίζει.

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι «το κλειδί» για να γίνει ένας έντιμος συμβιβασμός είναι η «αναγνώριση ότι η προηγούμενη πολιτική της ακραίας λιτότητας έχει αποτύχει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη», ενώ σε σχετική ερώτηση για «πολιτική λύση» του ζητήματος, απαντά: «Αν συνεχιστεί η υπονόμευση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο».