15 Μάρτιος 2015, 12:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάρτιος 2015, 13:05

Αναδρομική αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ;

  • Ποιοι θα πληρώνουν ρεύμα κάθε μήνα
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μπορεί κυβέρνηση και ΝΔ να βρίσκονται στα μαχαίρια και για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, αλλά το μάρμαρο θα κληθούν για άλλη μια φορά να πληρώσουν οι καταναλωτές. Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς θα  ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου και θα σημάνουν επιβάρυνση κατά μέσο όρο 3 ευρώ το μήνα!

Ειδικότερα, οι λογαριασμοί ρεύματος θα ακριβύνουν από 1,3% έως 31,8%,  με στόχο να καλυφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού από τον οποίο πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ τους παραγωγούς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).  Η απόφαση της ΡΑΕ είχε πραγματοποιηθεί προεκλογικά στις 31/12/2014, αλλά το ΦΕΚ -ώστε να δοθεί η εντολή στη ΔΕΗ να αυξήσει το ρεύμα- δημοσιοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου το 2015, γεγονός που σημαίνει ότι η αυξήσεις θα είναι αναδρομικές από 1η Ιανουαρίου.
 Η αύξηση του τέλους που αποφάσισε η ΡΑΕ για μια μέση οικιακή κατανάλωση ανέρχεται περίπου στα 6-8 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή, οι οικιακοί καταναλωτές θα χρειαστεί να πληρώσουν το 2015 ένα ποσό της τάξης των περίπου 20 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική συμβολή τους στον λογαριασμό ΑΠΕ από τα 454,46 εκατ. ευρώ στα 474,59 εκατ. ευρώ. Για τους οικιακούς καταναλωτές, το τέλος αυξήθηκε κατά 4,22%, από τα 26,30 ευρώ η μεγαβατώρα στα 27,46 ευρώ.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση μιλά για κρυφές αυξήσεις που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενώ η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Π. Λαφαζάνη ότι ήξερε για τις αυξήσεις.

«Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να αυξήσει για μια ακόμα φορά το ΕΤΜΕΑΡ και κατά συνέπεια τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, τους αγρότες και άλλες επιχειρηματικές κατηγορίες, είναι επί της ουσίας απολύτως απαράδεκτη και κυρίως είναι απαράδεκτη, πρωτοφανής και εξοργιστική η μεθόδευση που ακολουθήθηκε για να δημοσιοποιηθεί» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Το ερώτημα βέβαια που καίει τους καταναλωτές είναι εάν η κυβέρνηση θα πάρει πίσω την αύξηση.