15 Μάρτιος 2015, 12:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάρτιος 2015, 13:17

Τοπίο απόλυτης καταστροφής το πέρασμα του κυκλώνα Παμ

  • Τοπίο απόλυτης καταστροφής το πέρασμα του κυκλώνα Παμ
  • Τοπίο απόλυτης καταστροφής το πέρασμα του κυκλώνα Παμ
  • Τοπίο απόλυτης καταστροφής το πέρασμα του κυκλώνα Παμ
  • Τοπίο απόλυτης καταστροφής το πέρασμα του κυκλώνα Παμ
  • Τοπίο απόλυτης καταστροφής το πέρασμα του κυκλώνα Παμ

Φόβους ότι ο αντίκτυπος από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Παμ θα είναι πολύ χειρότερος στα απομακρυσμένα νησάκια του συμπλέγματος εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Βανουάτου.Ο Μπόλντουιν Λοντσντέιλ γνωστοποίησε ότι τα περισσότερα σπίτια στην πρωτεύουσα Πορτ Βίλα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

«Ο κόσμος αναζητά καταφύγιο οπουδήποτε μπορεί να περάσει τη νύχτα του» επισήμανε μιλώντας στο Ίδρυμα Thomson Reuters στη Σεντάι της Ιαπωνίας, όπου συμμετέχει στις εργασίες συνόδου του ΟΗΕ με θέμα την ανάκαμψη περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο τουλάχιστον 8 ανθρώπων, οι ομάδες διάσωσης ωστόσο εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί ραγδαία όσο συγκεντρώνονται νέες πληροφορίες.

Αυτόπτες μάρτυρες στην πρωτεύουσα είπαν ότι κύματα ύψους 8 μέτρων σάρωσαν την περιοχή ενώ έχουν προκληθεί εκτεταμένες πλημμύρες. Ο Κρις Παρασκευάς, ένας πρόξενος στο Πορτ Βίλα, έκανε λόγο για όλεθρο. «Η κατάσταση στα χωριά είναι άσχημη. Δεν έχει απομείνει τίποτα όρθιο, οι άνθρωποι κάθονται απλά στα ερείπια» σημείωσε.

Αλλά και οι πρώτες ομάδες διάσωσης που μετέβησαν σήμερα στο Βανουάτου περιγράφουν ένα σκηνικό απόλυτης καταστροφής. Οι διασώστες ανησυχούν ιδίως για την κατάσταση στο νότιο νησί Τάνα, ενώ αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού της Αυστραλίας είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ένα αεροσκάφος που κατάφερε να προσγειωθεί στο νησί, επιβεβαίωσε «εκτεταμένες καταστροφές».

«Σχεδόν κάθε κτίριο που δεν ήταν φτιαγμένο από τσιμέντο έχει ισοπεδωθεί» περιέγραψε ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 2 ανθρώπων στο νησί που έχει πληθυσμό 29.000 κατοίκους και βρίσκεται 200 χλμ νότια της πρωτεύουσας Πορτ Βίλα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους ο κυκλώνας Παμ είχε ανάλογη ισχύ με τον τυφώνα Χαϊγιάν, που έπληξε τις Φιλιππίνες το 2013 και σκότωσε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους.

Η Νέα Ζηλανδία έστειλε ένα αεροσκάφος τύπου Hercules με 8 τόνους προμηθειών και μια πρώτη ομάδα διάσωσης. Η Αυστραλία έστειλε 2 στρατιωτικά αεροσκάφη, με ομάδα γιατρών, ομάδες έρευνας και διάσωσης και εξοπλισμό εκτάκτων αναγκών.

Όσον αφορά στην οικονομική βοήθεια η Αυστραλία υποσχέθηκε να προσφέρει 5 εκατ. δολάρια, η Νέα Ζηλανδία 2,5 εκατ. Δολάρια και η Βρετανία 2 εκατ. λίρες. Σήμερα ο Παμ έχει εξασθενίσει και κατευθύνεται προς τα νοτιοανατολικά πλήττοντας τη βόρεια Νέα Ζηλανδία. Οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για καταστροφικούς ανέμους, ισχυρές βροχοπτώσεις και θαλασσοταραχή.