15 Μάρτιος 2015, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάρτιος 2015, 10:08

Γερμανικά σενάρια για την ελληνική οικονομία

  • Γερμανικά σενάρια για την ελληνική οικονομία

Οι Γερμανοί φαίνεται πως έχουν βάλει σε πλήρη εξέλιξη ένα σχέδιο αποδόμησης της κυβέρνησης, την ώρα που εκείνη διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε με τις καταθέσεις, ούτε με τους μισθούς.

Δυο δημοσιεύματα, από Spiegel και FAZ, αναφέρουν δυο σενάρια τρόμου για την Ελλάδα. Το πρώτο όπως - σύμφωνα με το Spiegel – είναι ότι στη γερμανική κυβέρνηση επικρατούν και απόψεις για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Ελλάδα, όπως έγινε πριν από δύο χρόνια στην Κύπρο!

Το εν λόγω σενάριο φαίνεται πως είναι για τα καλά στο μυαλό της Γερμανίδας καγκελαρίου, ως εναλλακτική λύση για το «ελληνικό ζήτημα» και προκειμένου η χώρα μας να παραμείνει στο ευρώ, κάτι που άλλωστε επιθυμεί η Α. Μέρκελ.

Από την άλλη, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός Grexit και όπως λέει, «μπορεί πολύ εύκολα να διανοηθεί μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα». Κάτι τέτοιο, όμως, δεν βρίσκει σύμφωνη την Άνγκελα Μέρκελ, που επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Την ίδια ώρα η Frankfurter Allgemeine Zeitung στην κυριακάτικη έκδοσή της υποστηρίζει ότι οι Έλληνες πιθανόν πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο οι μισθοί και οι συντάξεις του δημοσίου να μην καταβληθούν στο ακέραιο στα τέλη του Μαρτίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τις ανησυχίες του στον Μάρτιν Σουλτς, όταν συνάντησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι φοβάται για πρόβλημα ρευστότητας στο τέλος του μήνα!