14 Μάρτιος 2015, 19:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάρτιος 2015, 19:12

«Άγνοια έχουν όσοι αναγνωρίζουν την Αρμενική Γενοκτονία», προκαλεί η Τουρκία

  • «Άγνοια έχουν όσοι αναγνωρίζουν την Αρμενική Γενοκτονία», προκαλεί η Τουρκία

Για «άγνοια της ιστορίας» (!) κατηγορεί η Τουρκία όσους προτρέπουν την παγκόσμια κοινότητα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι μια τέτοια στάση «επιφέρει πλήγμα στις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης και δυσχεραίνει την από κοινού οικοδόμηση ενός μέλλοντος μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων».

Οι δηλώσεις είναι του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Ταντζού Μπιλγκίτς, που διατυπώθηκαν εγγράφως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία περιλαμβάνει άρθρο για την Αρμενική Γενοκτονία.

Με το άρθρο 77, η έκθεση καλεί, «ενόψει της επετείου των 100 ετών από την Αρμενική Γενοκτονία, όλα τα κράτη μέλη να την αναγνωρίσουν νομικά, ενώ ενθαρρύνει κράτη μέλη και θεσμούς της ΕΕ να συνεισφέρουν περαιτέρω στην αναγνώρισή της».

Η Άγκυρα αντέδρασε δηλώνοντας, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ότι η έκθεση στερείται ιστορικού υποβάθρου και νομικής βάσης, ερμηνεύει μονομερώς το γεγονός και παραβλέπει τις ρεαλιστικές και εποικοδομητικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας αναφορικά με το θέμα.

Το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής έκθεσης «είναι εξόχως προβληματικό από κάθε άποψη και εκφράζουμε τη λύπη μας γι’ αυτό», δήλωσε ο Μπιλγκίτς προσθέτοντας ότι θα έπρεπε «οι Ευρωπαίοι εταίροι να μην επιδεινώνουν το πρόβλημα αλλά να βρουν εποικοδομητικές λύσεις και να ενθαρρύνουν την αρμενική πλευρά προς την κατεύθυνση του διαλόγου και της συμφιλίωσης»!