14 Μάρτιος 2015, 01:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάρτιος 2015, 01:59

Τα αρχεία της Βέρμαχτ που «καίνε» το Βερολίνο και οι ελληνικές διεκδικήσεις

  • Τα αρχεία της Βέρμαχτ που «καίνε» το Βερολίνο και οι ελληνικές διεκδικήσεις
  • Τα αρχεία της Βέρμαχτ που «καίνε» το Βερολίνο και οι ελληνικές διεκδικήσεις

Η βόμβα μεγατόνων που έριξε πριν από λίγα 24ωρα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος και αφορούσε στην ύπαρξη των 400.000 εγγράφων της Βέρμαχτ, τεκμηρίων των γερμανικών θηριωδιών κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι μόνο η πρώτη από πλευράς κυβέρνησης και με αποδέκτη το Βερολίνο.

Κι επειδή όπως είναι φυσικό προκλήθηκε σάλος με τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρουσιάσει τα αρχεία προκειμένου να μην υπάρχουν αμφιβολίες ότι πράγματι βρίσκονται στην κατοχή του υπουργείου Άμυνας.Το πολύτιμο υλικό αγόρασε το 2006, η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού από την υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ (US National Archives & Records Administration) έναντι 11.084 δολαρίων.

Σε αυτό θα επιχειρήσει να στηριχθεί η χώρα μας, για να αποδείξει τις γερμανικές θηριωδίες. Πρόκειται 162 μικροφίλμ, που είχε στην κατοχή της η αμερικανική υπηρεσία αρχείων, καθένα από τα οποία περιέχει 500 με 3.000 σελίδες εγγράφων από το γερμανικό στρατό.

Οι Γερμανοί συνήθιζαν να κρατούν ημερολόγιο με όλες τις κινήσεις και, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, όπως είχε πει ο Κώστας Ήσυχος στη Βουλή, στα αρχεία (της περιόδου 1941-1944) έχουν καταγραφεί παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές, εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας, βεβηλώσεις ιστορικών μνημείων, καταστροφές των υποδομών, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι, γεφύρια, ακόμη και σπίτια.

Ήδη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης ειδικών επιστημόνων που θα επεξεργαστούν το πολύτιμο αυτό αρχείο και θα τεκμηριώσουν με στοιχεία τις ελληνικές αιτιάσεις για αποζημιώσεις.